Jurnalul.ro Ştiri Social Cum se păstrează alimentele în cămară

Cum se păstrează alimentele în cămară

Cum se păstrează alimentele în cămară

Pe timp de iarnă fiecare dintre noi are nevoie să păstreze în cămară borcanele cu murături şi dulceţuri, ceapa, cartofii şi fructele. Pentru ca toate aceste alimente să reziste cât mai mult, e nevoie să fie ţinute în anumite recipiente, la o anumită temperatură şi nivel de umiditate.

În cazul morcovilor, ţelinei, sfeclei, păstărnacului, hreanul sau guliile se ţin în nisip, cu frunzele în afară, dar fără să se atingă între ele, iar ceapa şi usturoiul se împletesc în funii, cum făcea bunica la ţară. Ceapa păstrează în saci din plasă, suspendaţi. Cartofii se ţin în lăzi sau coşuri care să permită circulaţia aerului în interior, dar şi între ele, astfel încât să nu încolţească şi să nu se înmoaie. Este important ca aceştia să nu fie ţinuţi la lumină căci devin toxici şi amari. În acelaşi timp, evită să-i ţii prea aproape de ceapă, deoarece se vor strica mai repede.

Merele, perele, gutuile, dovlecii se ţin pe etajere de lemn, dispuse la o distanţă de minimum 20 cm între ele, acoperite cu o pânză subţire sau cu o hârtie. Nu trebuie să fie umede şi se întorc de pe o parte pe alta la un interval de 10-14 zile. În aceste condiţii, pot rezista 4-5 luni. Nucile, alunele sau arahidele se păstrează cel mai bine în coajă, pentru a feri miezul plin de acizi graşi nesaturaţi (omega-3 şi omega-6) de lumină. Aerul şi lumina degradează aceste uleiuri, iar miezul ar râncezi mult mai uşor.

Idei pentru spaţiul de depozitare

În ceea ce priveşte spaţiul de depozitare este esenţial să ai in vedere temperatura, ventilaţia şi lumina. Cămara trebuie să fie întunecată, răcoroasă, dar ferită de îngheţ, cu o temperatură cuprinsă între 4 şi 5 grade, constantă pe tot parcursul anului. Umiditatea trebuie să fie constantă, astfel încât fructele şi legume să nu absoarbă umiditatea în exces şi să îşi modifice textura. Nici aerisirea nu trebuie neglijată, deoarece într-un spaţiu închis, neventilat, se creează efectul de seră şi există riscul de a se dezvolta ciuperci şi mucegaiuri.

Dacă au fost sterilizate corect, norcanele nu au nevoie de condiţii deosebite de depozitare. Stau bine în locuri uscate, răcoroase, şi trebuie verificate din două în două săptămâni pentru a vedea dacă şi-au schimbat culoarea sau s-a format spumă la suprafaţă.

Subiecte în articol: alimente camara
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri