În programul Galei Puccini 100 se vor regăsi arii și duete din creația marelui compozitor Giacomo Puccini, din titluri precum La Bohème, Tosca, La Rondine, Manon Lescaut, Il Tabarro, Gianni Schicchi, Madama Butterfly, Turandot, cu participarea Corului și a Orchestrei Operei Naționale București, sub bagheta lui Kim Kwang-Hyun.
În august 2003, s-a deschis Daegu Opera House, primul și singurul teatru exclusiv de operă din Coreea. În noiembrie 2013, instituţia a început o nouă etapă drept corporație cu statut de fundație. Festivalul Internațional de Operă Daegu a transformat Daegu Opera House într-o destinaţie de vis pentru artiștii de top din țară și din străinătate. Cel mai mare avantaj al Daegu Opera House nu stă doar în infrastructura excelentă, ci și în capacitatea de a produce spectacole de operă grandioase. Acesta este motivul pentru care Festivalul Internațional de Operă Daegu a devenit cel mai valoros festival de gen din Asia și a entuziasmat publicul participant. Prin aducerea operelor produse la Daegu pe scena internațională, prin coproducții cu teatre străine de renume și organizarea audițiilor pentru soliști vocali din țară pentru debutul lor internațional, s-a creat o nouă tradiție a operei coreene.
Gala Puccini 100, care comemorează 100 e ani de la moartea lui Puccini a fost pregătită pentru a promova prietenia între România și Coreea, generând un schimb artistic mai complex, soliștii vocali coreeni, Orchestra şi Corul Operei Naționale București cântând împreună. Soliștii coreeni care vor evolua în Gala Puccini 100 au biografii de anvergură internaţională, fiind cunoscuţi nu numai în Coreea, ci și în întreaga lume. Kim Kwang-Hyun va sta la pupitru, iar sopranele Yi Yun-Kyoung, Lee Myung-Joo, Jeong Seon-Kyong, tenorii James Lee, Seok Jeong-Yeop, și baritonul Lee Dong-Hwan vor interpreta arii reprezentative ale lui Giacomo Puccini într-un concert de 100 de minute. Programul spectacolului cuprinde arii și duete celebre din La Bohème, Tosca, Madama Butterfly, Manon Lescaut, Turandot, Il Tabarro și La Rondine, creaţii ce vor putea fi ascultate integral în festival.
Dirijorul Kim Kwang-Hyun a fost numit primul și cel mai tânăr dirijor din Coreea de Sud la vârsta de 34 de ani, în Coreea de Sud și a fost directorul artistic și șef de orchestră al Filarmonicii Wonju din 2015 până în 2021. La nivel internațional, a colaborat cu Filarmonica Stuttgart, Filarmonica Reutlingen, Filarmonica din sud-vestul Germaniei Konstanz, Filarmonica din Stuttgart, Filarmonica Karlovy Vary în Cehia, Filarmonica Kyushu în Japonia, printre altele. În 2018, a făcut un turneu cu succes cu Filarmonica din Turingia în Gotha și Salzburg.
Dintre soliști, în special tenorul James Lee, angajat al Teatrului de Operă Dortmund din Germania, are o relație specială cu România, deoarece primul său contract exclusiv în Europa a fost cu Opera Națională București, al cărei angajat a fost timp de doi ani. Acum cântă pe scenele din întreaga lume, precum Linz, Dortmund, Frankfurt, Hagen, Riga, Sofia, Praga, San Carlo etc.
Anul centenar puccinian este sărbătorit la Opera Națională București prin cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival care se va desfășura în perioada 7-16 iunie 2024.
Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition are pe afiş în cele 10 seri de festival, nu mai puţin de 8 producţii din creația marelui compozitor, un spectacol semi-staged, o gală de operă și 10 teatre: Opera Maghiară de Stat din Budapesta, Daegu Opera Festival din Coreea, Opera Națională Română Iaşi, Opera Naţională Română din Cluj Napoca, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera din Braşov, Teatrul de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi şi, bineînţeles, Opera Naţională din Bucureşti.
Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic şi tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă şi în culise la Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition.
Un festival care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diversificate.
Distribuţie
Dirijor: KIM Kwang-hyun
YI Yun-kyoung – soprană
LEE Myung-joo – soprană
JEONG Seon-kyong – soprană
James LEE – tenor
SEOK Jeong-yeop – tenor
LEE Dong-hwan – bariton
Program:
La Bohème : Che gelida manina – Seok Jeong-yeob, Si, mi chiamano Mimi – Yi Yun-kyoung, O soave fanciulla – Yi Yun-kyoung, Ten. Seok Jeong-yeob, Quando m’en vo – Jeong Seon-kyong,
Dunque è proprio finita? Addio, dolce svegliare alla mattina – Yi Yun-kyoung, Jeong Seon-kyong, Seok Jeong-yeob, Lee Dong-hwan
Tosca : Mario! Mario! – Lee Myung-joo, James Lee, Vissi d’arte, vissi d’amore – Lee Myung-joo, E lucevan le stelle – James Lee, Te Deum – Lee Dong-hwan, Choir,
La Rondine: Chi il bel sogno di Doretta – Jeong Seon-kyong,
Manon Lescaut : Sola, perduta, abbandonata – Lee Myung-joo, Donna non vidi mai – James Lee
Il Tabarro : Nulla!….Silenzio! – Lee Dong-hwan
Gianni Schicchi : O mio babbino caro – Yi Yun-kyoung
Madama Butterfly : Bimba dagli occhi pieni di malia… Vogliatemi bene – Lee Myung-joo, Seok Jeong-yeob, Un bel di vedremo – Lee Myung-joo, Addio, fiorito asil – Seok Jeong-yeob
Turandot : Nessun dorma – James Lee
Cu participarea Corului și a Orchestrei Operei Naționale București