Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate De ce ne e frig atunci când slăbim

De ce ne e frig atunci când slăbim

de Maria Coman    |   

Cel mai adesea, atunci când ne propunem să slăbim, ne dorim rezultate rapide și spectaculoase. Dar de fapt acesta este și cel mai mare pericol. Pentru că ne înfometăm și nu reușim să slăbim pe termen lung, ci rămânem într-un fel de carusel al greutății, care începe să urce și să coboare într-un mod cu totul nesănătos. Mai mult, ce trebuie să știm este că nu s-a descoperit încă nicio modalitate sănătoasă și sigură de a rezolva rapid problema kilogramelor în plus.

Ideal ar fi ca atunci când slăbim să ne descotorosim de depozitele adipoase, căci ele sunt responsabile atât pentru aspectul pufos, cât și pentru o serie întreagă de afecțiuni medicale. Dar pierderea în greutate nu este sinonimă cu pierderea de grăsime. Dimpotrivă! Dacă urmezi o dietă hipo-hipocalorică, cântarul va indica ceea ce aștepți de la el, însă organismul va avea de suferit.

Într-un studiu recent, cercetătorii au urmărit în paralel două grupuri de oameni. Unii au urmat 5 săptămâni o dietă de numai 500 de calorii pe zi (nu încercați așa ceva acasă!), iar alții au respectat un regim de 1250 de calorii timp de 12 săptămâni. La finalul celor două perioade, s-a constatat că ambele grupuri au pierdut un număr similar de kilograme. Însă… cei care au ingerat doar 500 de Calorii în fiecare zi au pierdut și de 6 ori mai multă masă musculară față de ceilalți.

Medicul nutriționist Laura Ene explică: „Metabolismul determină cât de multe calorii ardem în fiecare zi pentru activitățile curente și pentru susținerea proceselor fiziologice. Pe scurt, persoanele cu un metabolism mai lent vor consuma mai puține calorii pentru toate acestea, deci vor slăbi mai greu. Iar scăderea rapidă în greutate este unul dintre factorii care determină încetinirea metabolismului cu până la 23%. Prima cauză ar fi reducerea masei musculare, iar a doua, reducerea nivelurilor de hormoni tiroidieni, responsabili cu reglarea metabolismului. Din păcate, această stare poate persista chiar și după ce ți-ai atins obiectivele în urma unei diete dure”.

Dacă nu consumi cu regularitate suficiente calorii de calitate, te supui riscului unor deficiențe nutriționale. Când mănânci foarte puțin, este dificil să înglobezi în alimente toate elementele nutritive de care ai nevoie. Fierul, acidul folic, calciul, fosforul, vitamina D sau vitamina B12 se numără printre cele mai întâlnite carențe în cazul celor care vor să slăbească în ciuda tuturor recomandărilor de moderație, neglijându-și sănătatea. 

 

Ritmul ideal: un kg/săptămână

 

Celulele grase sunt importante atunci când este frig afară, pentru că ele produc energia care ne menține temperatura organismului. Atunci când pierdem grăsime, pierdem practic izolația, ceea ce ne face să simțim mult mai rapid temperaturile scăzute. Atunci când mâncăm prea puține calorii, în încercarea de a slăbi, poate să apară intoleranța la frig. Organismul are nevoie de o anumită cantitate de combustibil, ca să poată să înceapă să fabrice căldură, la fel ca orice sistem de încălzire. 

Curele de slăbire cu rezultate uimitoare pe cântar, într-o perioadă scurtă, nu pot fi susținute pe termen lung. Deci ai șanse foarte mari ca acele kilograme pe care reușești să le elimini din pripă să se întoarcă la tine. Nu oricum, ci cu întăriri. Acesta este efectul yoyo.

Ideal este ca regimul alimentar pe care îl adopți să îți permită să slăbești un kilogram pe săptămână, din care jumătate să fie din depozitele de grăsime. Așa că, în loc să reducem drastic numărul caloriilor, dintr-odată, mai bine alegem varianta unei slăbiri mai încete, graduale, dar sustenabilă pe termen lung. Putem folosi calculatoarele de calorii online, sunt o mulțime de soluții acum care ne pot fi utile.

            În timpul curelor drastice de slăbire e posibil să nu consumăm suficienți nutrienți, de exemplu vitamina B 12 sau acid folic. O deficiență a acestora duce la anemie, iar organismul nu mai produce suficiente celule roșii, cele care transportă oxigenul către organele interne. Dacă senzația de frig este însoțită și de proastă dispoziție, oboseală și dureri de cap, este posibil să aveți nevoie de o suplimentare a acestor nutrienți, dar trebuie să cereți sfatul doctorului pentru asta.

            Un alt posibil efect secundar al curelor drastice de slăbire este insomnia, din cauza schimbărilor care se petrec în organism. În cazurile de slăbire extremă la femei este posibil chiar să li se oprească menstruația, moment în care evident este nevoie de o discuție cu medicul.

            Oricum, niciun fel de dietă drastică nu este sustenabilă pe termen lung. Așa că politica pașilor mici în slăbire ar trebui să fie una utilă pentru fiecare dintre cei care vor să scape de câteva kilograme în plus.

 

Deficiențele nutriționale pot părea un pericol numai pe hârtie, atunci când primești rezultatele analizelor. De fapt, consecințele lor sunt cât se poate de vizibile și serioase. Printre ele se numără căderea părului, oboseala extremă, scăderea imunității organismului, fragilizarea oaselor, senzația de frig, crampele musculare, amețelile, constipația sau diareea și deshidratarea.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri