Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce nu-i poate opri legea pe criminali

De ce nu-i poate opri legea pe criminali

de Diana Scarlat    |   

În România au murit peste 1.000 de femei în ultimii șase ani, în urma violențelor în cuplu, iar ultimele statistici arată că o femeie este agresată la fiecare 30 de secunde. Cu toate acestea, legea nu se schimbă pentru a proteja victimele. Deși obținuse ordin de restricție împotriva fostului iubit, o tânără a fost înjunghiată sâmbătă, în plină zi, într-un parc din Cugir, iar tatăl ei a fost ucis pe loc.

Teribila crimă comisă la Cugir sâmbătă demonstrează încă o dată ineficiența ordinului de restricție sau de interdicție. Femeia înjunghiată obținuse un ordin de restricție care ar fi trebuit să o apere de fostul concubin, însă acest amănunt nu l-a împiedicat pe criminal să ucidă cu premeditare. Dacă până acum li se atrăgea atenția victimelor să nu circule neînsoțite și să se ferească de locuri nepopulate, de data aceasta a fost înjunghiată o tânără care se plimba, la amiază, într-un parc foarte populat, însoțită de tatăl ei, iar criminalul nu a fost intimidat de această conjunctură și nici măcar de faptul că tânăra plimba copilul care este și al lui. Tot în weekend, o tânără de 19 ani a fost înjunghiată de fostul iubit, cu 14 lovituri de cuțit, la Iași. Un alt caz de atac al victimei în plină zi, a avut loc tot anul acesta, în centrul Capitalei, la sfârșitul lunii aprilie, când o angajată a fostei nurori a lui Virgil Măgureanu a fost ucisă chiar în magazinul situat pe Calea Victoriei. Vânzătoarea ucisă nu obținuse ordin de restricție, dar și dacă l-ar fi avut, n-ar fi protejat-o de intenția criminalului, așa cum s-a întâmplat și în alte zeci de astfel de cazuri, înregistrate anual în toată țara.

Imposibil de oprit

Legislația a fost schimbată recent, dar măsurile sunt tot insuficiente. Legea pare a fi fost făcută pentru a proteja agresorii, nu victimele, iar de cele mai multe ori restricțiile impuse forțelor de ordine fac imposibilă intervenția acestora. Ordinul de restricţie sau cel de interdicţie sunt dispuse de judecători. A fost modificată legea, la finalul anului trecut, astfel încât instanţa să dea decizia pentru ordinul de protecţie cu celeritate, adică în cel mult 72 de ore, dar şi aşa este foarte mult. Chiar dacă s-ar da în 24 de ore, așa cum se dezbate în prezent, evenimentele din weekend arată că altele ar trebui să fie modificările de urgență. În alte țări, precum în Austria, Poliţia are dreptul să ia această măsură pe loc şi să-l reţină pe infractor, însă nu se întâmplă la fel și în România. În plus, dacă nu are martori sau probe, victima nici măcar nu poate dovedi că agresorul a încălcat ordinul de restricție. S-ar putea impune controlul psihiatric al agresorului, însă legislația românească nu permite o astfel de evaluare nici măcar în cazul criminalilor dovediți, cărora li se cere acordul, dacă anchetatorii propun să fie supuși unui test psihiatric. „Pe oamenii normali îi poate descuraja o astfel de măsură, însă nu și pe cei hotărâți să ucidă. Măsura ar putea fi descurajantă dacă și pedeapsa ar fi mai consistentă sau dacă s-ar lua și alte măsuri, ca în cazul controlului judiciar, care îl obligă pe cel în cauză să se prezinte periodic la Poliție, pentru a fi verificat. Poliția nu poate urmări nonstop victima sau agresorul, pentru că sunt sute de cazuri de acest fel. Monitorizarea se poate asigura doar în cazul celor aflați în programele de protecție a martorilor, prin care li se asigură o altă identitate și toate condițiile normale de viață celor protejați”, explică specialistul criminolog Dan Antonescu, fost șef al Serviciului Omoruri, din cadrul Poliției Capitalei. Dar nici măcar sancțiunea nu îi descurajează prea mult pe cei în cauză. „Nerespectarea acestei hotărâri judecătorești se pedepsește cu amendă sau cu închisoare între o lună și maximum un an, iar pedeapsa cu închisoarea poate fi și cu suspendare, în condițiile în care orice altă încălcare a unei hotărâri judecătorești se pedepsește cu până la doi ani de închisoare”, mai spune specialistul. În cazul crimei comise sâmbătă la Cugir, polițiștii chemați la locul faptei n-au mai putut decât să constate crima, iar ambulanța a transportat cele două victime la spital. Femeia este acum în stare gravă.

Strategia celor trei PIN-uri

Singura strategie națională care vizează modificări legislative în privința violenței în cuplu este gestionată de Ministerul Muncii. Guvernul Cioloș a dat HG pentru aprobarea a trei Programe de Interes Național (PIN-uri) în domeniul egalității de șanse și violenței în familie, pentru perioada 2017-2019. Acestea sunt, însă, doar niște programe concepute pentru a încuraja ONG-urile să acecseze fonduri europene, fără a colabora cu adevărații specialiști.

Schimbările legislative, care ar putea face eficient ordinul de restricție sau de interdicție, nu iau în considerare situația reală în care se află victimele. Agresorii nu pot fi reținuți sau arestați nici măcar dacă recidivează.

Între 130 și 170 de femei au fost omorâte de partenerii lor de cuplu în fiecare an, din 2010 până în 2016, iar numărul victimelor a crescut constant, în ultimii trei ani.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri