Jurnalul.ro Timp liber Calatorii De ce olandezii spun intotdeauna ce gandesc?

De ce olandezii spun intotdeauna ce gandesc?

Strainii sunt surprinsi de onestitatea olandezilor, convinsi ca sinceritatea este foarte importanta, chiar mai importanta decat compatimirea, scrie Olga Mecking pentru BBC Travel.

 

"Am ajuns prima la cafeneaua unde urma sa-mi intalnesc prietenii si am asteptat destul de mult pana sa apara chelnerul. Cand, in sfarsit, ne-a bagat in seama, am avut impresia ca ne ia la rost. "Ce vreti?", a intrebat el taios. Am ramas muti. Obisnuiti cu formule ceva mai elegante de genul 'Ce ati dori sa serviti?' sau "Cu ce va pot fi de folos?', am fost surprinsi de modul poate cam prea direct de a trece la subiect. Direct, dar nu obraznic", noteaza autorul articolului din BBC Travel. 

De fapt, acest mod de comunicare este specific olandezilor, in special locuitorilor orasului Amsterdam. "Olandezii spun intotdeauna ce gandesc. Chiar si la intalnirile de afaceri - daca oferta dumneavoastra nu convine, nimeni nu va incerca sa va ofere explicatii alambicate", confirma scriitorul Ben Coates in cartea sa "Why the Dutch Are Different".

"Fie ca sunt in tren sau in alte locuri aglomerate, britanicii nu vorbesc tare, pe motiv ca nu e frumos si politicos, incalcandu-se regulile bunelor maniera", explica Coates. In Olanda insa, "oamenii considera ca au dreptul sa spuna lucrurilor pe nume. Iar celor care nu le convine, e treaba lor", continua el. Pentru multi straini, aceasta sinceritate pare de prost gust, ba chiar dovada lipsei de educatie.

Continuandu-si relatarea, Olga Mecking povesteste cum, aflata intr-un magazin si scapand din mana produsele cumparate, mai multi olandezi s-au repezit spre ea, dar nu pentru a-i da o mana de ajutor sa-si recupereze alimentele de pe jos, ci intrecandu-se in a-i oferi sfaturi despre ce trebuie sa faca. "Unii ne spun ca nu stim sa fim ingaduitori, intelegatori, dar pentru noi sinceritatea este mai importanta. Nu ne place sa inselam asteptarile oamenilor", spune Eleonor Brekep, special in comunicare multiculturala.

Franchetea si onestitea au devenit intr-atat de specifice olandezilor, incat s-a inventat un cuvant special - bespreekbaarheid (care se poate traduce prin 'dorinta de a analiza orice'). Cu alte cuvinte, trebuie totul analizat pentru a exclude orice dubiu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri