Așadar, în ciuda bucuriei festive care însoțește această perioadă a anului, sărbătorile de iarnă pot aduce și sentimente de singurătate, tensiune psihică și emoțională, izolare, durere, anxietate și tristețe. Chiar și oamenii care iubesc sărbătorile pot trece prin astfel de stări în acest sezon aglomerat - în special în lunile noiembrie și decembrie. Aceste stări depresive pot fi cauzate de mai mulți factori: stres crescut și oboseală, așteptări nerealiste, teama de a nu dezamăgi, supracomercializare și incapacitatea de a te conecta cu cei dragi.
Din fericire, depresia de sărbători este o stare temporară, sezonieră, care vine și pleacă, dar pentru cei care sufereau deja de stări și tulburări anxioase, această perioadă le agravează problema. Despre cum apare anxietatea în jurul sărbătorilor, hipnoterapeutul Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză, afirmă: „Cultura noastră și așteptările prea mari, la care se adaugă feed-ul din social media plin de imagini de sărbători și oameni fericiți, cadouri, zâmbete și voie bună ne fac să credem că toți din jurul nostru sunt mai iubiți și împliniți alături de familie și persoana iubită, în timp ce noi nu ne regăsim în acest „peisaj perfect””.
Toți ne dorim sărbători împlinite
Presiunea de a crea sărbători impecabile și compararea cu ceilalți care par să se bucure de această perioadă pot duce la sentimente de inadecvare sau izolare. Cheltuielile mari pentru cadouri, decoruri și alte activități pot amplifica îngrijorarea financiară. De asemenea, unii oameni pot resimți tristețe sau depresie din cauza amintirilor dureroase legate de această perioadă sau din cauza pierderilor personale. Simptomele stresului și depresiei în timpul sărbătorilor pot varia, incluzând sentimente persistente de tristețe sau disperare, izolare socială, iritabilitate crescută, tulburări de somn și schimbări în apetit. Aceste simptome pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții în această perioadă festivă.
Există însă modalități eficiente de a gestiona aceste stări. Stabilirea unor așteptări realiste, planificarea și organizarea, dar și stabilirea unor limite sănătoase sunt pași importanți în gestionarea stresului și anxietății. Comunicarea deschisă cu cei dragi sau cu un specialist în sănătate mintală și menținerea unei rutine sănătoase pot contribui, de asemenea, la gestionarea acestor emoții.
„Nebunia cu petrecerile, cadourile, cumpărăturile sau condițiile sociale în perioada sărbătorilor pot duce la depresii. Amintește-ți de adevăratul sens al sărbătorilor. Nu lua lucrurile prea în serios și reamintește-ți că această perioadă a anului este despre liniște, dragoste, bucurie și despre un timp minunat cu cei dragi”, recomandă terapeutul Eugen Popa.
Cum gestionezi stresul și anxietatea în timpul sărbătorilor
• Stabilește așteptări realiste: Încearcă să nu te agăți de ideea nerealistă de a avea „sărbătorile perfecte”. Viața reală nu seamănă, aproape fără excepție, cu reclamele. A avea așteptări mari de la perioada vacanței doar pune o presiune suplimentară asupra ta și asupra oamenilor din jurul tău.
• Planifică și organizează: Stabilește un buget pentru sărbători și începe cumpărăturile din timp, astfel încât să nu cumperi în grabă și impulsiv. Cumpărăturile online te pot ajuta să eviți aglomerația și să reziști tentației de a cumpăra în panică.
• Să nu îți fie teamă să spui „nu”: Nu te suprasolicita cu evenimente sociale. Ține cont de propriile nevoi și alegi doar activități care te încarcă cu energie.
• Limitează presiunea social media: Dacă observi că ceea ce vezi publicat pe rețele de socializare îți creează stări de anxietate și nemulțumire, limitează timpul pe care îl petreci online.
• Menține o rutină sănătoasă: Exercițiile fizice regulate, alimentația echilibrată și somnul adecvat pot contribui la o stare de bine.