Circulă, cu o semnificativă insistență, pe diverse de informații zvonul că, pe 6 decembrie, ziua în care pseudo-președintele Klaus Iohannis, guWERNul său și susținătorii țin cu orice preț să aibă loc alegerile parlamentare, s-ar prea putea să mergem și la un nou referendum național. Referendum la care va trebui să răspundem cu „da” sau „nu” la următoarea întrebare: „ sunteți de acord să nu mai fie penali în funcții publice?”
Este adevărat, până la această oră nu avem o confirmare oficială a zvonului, dar nici o declarația a autorităților care să îl infirme nu avem. Așa că, actualizând vechea zicală „o lege este un zvon trecut prin Marea Adunare Națională”, s-ar prea putea ca, și de data aceasta, să fie tot un zvon, numai că acum este un zvon care urmează să treacă pe sub pixul chiriașului din Palatul Cotroceni.
De aceea, eu zic să luăm, totuși, știrea sub beneficiu de inventar și, până atunci, să ne gândim mai atent la ce se ascunde în spatele acestui slogan, cândva foarte corect, dar care, astăzi, a fost demonetizat după câte răstălmăciri populiste i s-a mai dat. Cea dintâi constatare ar fi că putem vorbi despre un dublu impactul psihologic al temei referendumului. Pe de o parte guWERNanții și comanditorul lor doresc să abată atenția alegătorilor de la temele fierbinți care au generat nemulțumirea crescândă a românilor. Teme care PNL-ul vizează direct și de pe urma cărora partidul vasal al lui Klaus Iohannis înregistrează o îngrijorătoare prăbușirea la capitolul „cotă de încredere”. În același timp,strategii noii diversiuni numită referendum național mizează pe faptul că în mentalul colectiv termenul”penal” vizează, în primul rând, „ciuma roșie”, ceea ce, gândesc aceiași strategi ai manipulării, va conduce ca o mare parte a votanților să nu pună ștampila pe caseta unde se află sigla PSD.
Trăgând linie și adunând, este de așteptat ca, după ce se vor vedea cu sacii în căruță- sacii cu voturi pro-PNL, vreau să spun-, pseudo-președintele și partizanii săi să își continue cu și mai multă îndârjire atacurile pentru a elimina Partidul Social Democrat din viața politic sau poate chiar din societate.
Acum, dacă tot am deschis discuția asupra acestui subiect de ultimă oră, dați-mi vă rog voie să vă mai rețin atenția cu un altul, și el, de actualitate și de mare interes. Mă refer la declarațiile președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden,a căror idee-forță este aceea că și-a propus să fie”un președinte care să unifice nu să dezbine”. Mesaj este reluat și dezvoltat în mai multe formulări care merg la sufletul marelui public. Citez:”epoca întunecată a dezbinării trebuie să se apropie de sfârșit” sau „trebuie să încetăm să ne tratăm oponenții politici ca dușmani” și „nu există râuri democrate și munți republicani”.
Rămâne, desigur, ca, odată instalat la Casa Albă, președintele ales al Marelui Nostru Aliat Strategic să demonstreze dacă aceste generoase și nobile enunțuri vor dobândi conturul faptelor sau vor rămâne doar la stadiul unor simple fraze de circumstanță. Dar, dacă mă gândesc la faptul că noi, ca stat de drept, avem încă atâtea de învățat de la frații de peste Ocean, atunci este și firesc să îmi pun întrebarea: oare ce îi spune pseudo-președintelui Klaus Iohannis acest angajament luat foarte aproape de începutul de mandat de către cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii? Întrebare câtuși de puțin retorică pe care este și firesc să ne-o punem știut fiind faptul că personajul care a devenit al patrule președinte al României de după decembrie 1989 numai președinte unificator nu este!
După care,mă mai duc cu gândul mai departe, adică la o întâlnire față în față Joe Biden- Klaus Iohannis, în cadrul căreia nu ar fi exclus ca liderul de la Casa Albă să îi vorbească omologului său de la București și despre pașii pe care i-a făcut spre a-și onora frumoasele sale promisiuni , și că face, efectiv, tot ceea ce ține de el, pentru ca să ia sfârșit „epoca întunecată a demonizării”? Bilanț de etapă la care nu prea văd cu ce rezultate proprii i s-ar putea lăuda pseudo- președintele Klaus Iohannis care, foarte probabil, la vremea unei asemenea întâlniri, se va apropia de jumătatea celui de-al doilea mandat. Sincer să fiu, după amara experiență pe care ne-au servit-o Klaus Iohannis și băieții lui, nu prea văd despre ce i-ar putea povesti președintelui Statelor Unite acela care numai factor de echilibru și de mediere în societatea românească nu este. Deși trebuie să admit că, pe anumite canale de comunicare diplomatică, noului lider de la Casa Albă s-ar putea să îi fie furnizate informații pavoazate în care Klaus Iohannis să dea bine în poza de unificator și spirit conciliant suprem al românilor, fără deosebire de etnie sau de apartenență politică și religioasă. Evident,deocamdată, acestea nu sunt decât niște supoziții sau, dacă vreți, ipoteze de lucru. Cu toate acestea, eu cred că, pe fond, întrebarea rămâne valabilă.
Chiar așa, cum ar decurge o discuție pe acest subiect între Joe Biden- unificatorul americanilor și Klaus Iohannis- dezbinătorul românilor?