Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Dieta Paleo - ce mâncau oamenii vânători-culegători

Dieta Paleo - ce mâncau oamenii vânători-culegători

de Florian Saiu    |   

Dieta paleo este un tipar alimentar sărac în carbohidrați care încearcă să imite modul în care se crede că au subzistat oamenii ca vânători-culegători în urmă cu 2,5 milioane de ani, cu mult înainte de apariția agriculturii, care s-a produs acum 10.000 de ani. 

„Ideea dietei paleo provine dintr-un articol publicat în 1985 în New England Journal of Medicine, intitulat Alimentația paleolitică. Considerații asupra naturii ei și a implicațiilor actuale. Autorii, radiologul Stanley Boyd Eaton și antropologul Melvin Konner, ambii de la Universitatea Emory, susțineau că agricultura și tehnologia alimentară au determinat oamenii să devieze grav de la caracteristicile hranei strămoșilor noștri paleolitici care căutau de mâncare ca vânători-culegători. Ei sugerau că această deviere este cauza bolilor cronice moderne asociate cu dietele. După publicarea articolului, au scris o carte celebră, Rețeta paleolitică. Un program de dietă și sport și un plan pentru viață, în care ofereau un plan alimentar pentru pierderea în greutate, modelat după felul în care își imaginau ei că mâncau oamenii paleolitici”, sesiza Dr. William W. Li în studiu „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).

Presupuneri incorecte

În continuare: „Termenul dieta paleo a fost înregistrat de kinetoterapeutul Loren Cordain, care a scris acum deja celebra carte cu același titlu, ceea ce a creat premisele pentru dieta populară denumită paleo așa cum o știm în prezent. Multe dintre presupunerile legate de oamenii paleolitici sunt incorecte, dar studiile clinice arată că dieta paleo este utilă pentru pierderea în greutate. Un studiu suedez pe 70 de femei obeze de vârstă mijlocie, aflate la postmenopauză, a descoperit că acelea care urmaseră dieta paleo timp de doi ani au prezentat o scădere cu 59% mai accentuată a greutății corporale, prin comparație cu cele care urmaseră recomandările standard de nutriție”.

Fără cereale

Dar în ce constă această dietă? „Alimentele permise în dieta paleo sunt produse integrale, minim procesate, despre care se crede că le erau disponibile primilor oameni: fructe și legume proaspete, pește și crustacee, nuci și uleiuri (de palmier, cocos, măsline), carne de la animale crescute organic, pui și ouă organice. Paleo este o dietă foarte săracă în carbohidrați și săracă în fibre. Orice aliment care a fost dezvoltat după era paleolitică, cum ar fi alimentele procesate și zahărul adăugat, este interzis. Cerealele sunt alimente domesticite, așa că și ele sunt interzise. Susținătorii dietei paleo instruiesc oamenii să nu mănânce nici alimente care conțin antinutrienți”. Adică? „Acestea sunt identificate ca lectine (roșii), acid fitic (fasole, semințe, rădăcinoase) și polifenoli (majoritatea legumelor și ceaiul). Adevărul este că acestea sunt toate substanțe bioactive utile despre care studiile clinice și de laborator au demonstrat că sunt benefice pentru combaterea grăsimii și îmbunătățirea sănătății generale”.

Principiul 85/15

Și-atunci? „Termenul antinutrient nu are nicio bază științifică, așa că este decizia ta să stabilești dacă excluzi sau nu alimentele benefice enumerate anterior. Deoarece dieta paleo este atât de restrictivă, a fost creat un principiu denumit 85/15 pentru a ajuta oamenii să urmeze programul. Aceasta înseamnă că 85% dintre mese ar trebui să conțină alimente atent selecționate, exclusiv paleo, iar restul de 15% pot fi alimente care nu sunt paleo și care îți plac. Această flexibilitate face posibilă adăugarea alimentelor benefice care combat grăsimea și care altminteri ar fi excluse”.

Și totuși… nu vă mâncați între voi!

Câteva sfaturi și recomandări: „Continuă să iei mesele în intervalul stabilit și nu mânca gustări. Dieta paleo acceptă consumul de carne roșie, care este bogată în grăsimi saturate, dar în timp aceasta poate contribui la adipozitate și câștig ponderal. Dieta este și săracă în fibre alimentare. Pe termen lung acest lucru este dezavantajos pentru microbiomul intestinal, deoarece poate slăbi metabolismul. Respectarea strictă a dietei paleo îngreunează mersul la restaurant sau în vizite, deoarece poate fi dificil de aflat ce ingrediente moderne au fost folosite pentru pregătirea mesei”. O mențiune de final (nu încercați acasă!): „Descoperirile arheologice indică faptul că oamenii paleolitici practicau canibalismul și mâncau alte specii umane dispărute astăzi. Descoperirile se bazează pe urmele tăieturilor existente pe oase umane descoperite în peștera Gough din Marea Britanie”. 

„Alimentele permise în dieta paleo sunt produse minim procesate despre care se crede că le erau disponibile primilor oameni: fructe și legume, pește și crustacee, nuci și uleiuri (de palmier, cocos, măsline), carne și ouă”, Dr. William W. Li

„Paleo este o dietă foarte săracă în carbohidrați și fibre”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: Dieta Paleo greutate nutritie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri