Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Dietele cele mai ușoare și cu rezultatele cele mai sănătoase 

Dietele cele mai ușoare și cu rezultatele cele mai sănătoase 

de Maria Coman    |   

Vine vara, ne pregătim de plajă şi ne dorim să fim cât mai sănătoşi. Este şi primăvară, ne putem hrăni cu alimente proaspete, legume şi verdeţuri, natura ne oferă tot ceea ce poate, aşa că ar putea fi un moment bun şi să trecem în revistă dietele pe care specialiştii le consideră cele mai eficiente.

 

Ce e important să ştim este că slăbitul trebuie să fie unul sănătos, echilibrat, între 0,5 şi 1 kilogram pe săptămână, nu mai mult, pentru că acele kilograme care pleacă repede se întorc la fel de repede. Sunt, oricum, să nu uităm, mai mult decât diete, cât stiluri de viață care pot fi adoptate pe termen lung. 

Dieta mediteraneeană 

Bazată pe legume, verdeţuri, nuci, seminţe, peşte, fructe şi cereale integrale, cu un meniu asemănător celor din Grecia, Italia şi Spania, acest regim este în topul celor mai sănătoase din lume. Include, de asemenea, brânzeturi moi şi fructe de mare, ceea ce o face foarte uşor de urmat. Chiar şi vinul roşu este permis cu moderaţie. Dieta mediteraneeană este considerată cea mai echilibrată și câștigă an de an în clasamentul celor mai bune diete. 

Dieta Dash

Nu este un regim de slăbit propriu-zis, este mai degrabă un plan de alimentație flexibil şi echilibrat, care poate fi ținut întreaga viață. Bazată pe un consum ridicat de fibre din fructe și legume, lactate degresate, pește, nuci, legume cu boabe, verdețuri, şi unul scăzut de zahăr, dieta DASH poate fi ținută pe termen lung. Dieta DASH este destinată scăderii tensiunii arteriale şi se bazează pe fructe, legume, cereale integrale, proteine ​​slabe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi,  cu nutrienţi care reduc tensiunea arterială, cum ar fi potasiu, calciu, proteine ​​și fibre. De asemenea, DASH descurajează alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea grasă, lactatele bogate în grăsimi și uleiurile tropicale, precum și băuturile și dulciurile îndulcite cu zahăr.  Dieta presupune şi mai puţină sare decât suntem obişnuiţi să consumăm. 

Dieta Mind

Este un hibrid între dieta mediteraneeană și dieta DASH şi poate reduce riscul unei persoane de a dezvolta demență, meniul fiind bazat pe legume verzi, nuci, cereale, peşte, carne de pasăre, ulei de măsline şi un pahar de vin pe zi. Dacă te hotărăşti să urmezi programul MIND, trebuie să ştii că elimină din alimentaţie untul şi margarina, brânza grasă, carnea roşie, mâncărurile prăjite, produsele de patiserie şi dulciurile. De asemenea, fiind o dietă care susţine sănătatea creierului, presupune şi practicarea sportului în fiecare zi. Cumva urmează principiul minte sănătoasă în corp sănătos. Dieta MIND a fost concepută special  pentru a preveni demența și pierderea funcției creierului pe măsură ce îmbătrânești. Fructele de pădure sunt, de asemenea, recomandate şi un pahar de vin pe zi, dar nu mai mult. 
 

Dieta flexitariană

Simplă şi uşor de ţinut, această dietă dă rezultate spectaculoase, motiv pentru care se află în top 10 cele mai bune regimuri de pierdere în greutate din acest moment. Acest program presupune ca persoana care îl urmează să consume în marea majoritate a timpului fructe, legume, lactate, soia şi ouă. Asta nu înseamnă că este interzis total consumul de carne. Important este însă ca în această dietă în fiecare zi să se respecte următoarele proporţii: între 20 şi 35% grăsimi, 15% proteine, 30 de grame fibre şi 50% carbohidraţi. Dieta flexitariană este considerată de americani a doua cea mai eficientă, după dieta mediteraneeană şi este, în esenţă,  o alternativă flexibilă la a fi vegetarian. Deci, vă concentrați în continuare pe fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și nuci, dar ocazional puteţi mânca şi carne. 
 

Dieta pentru fertilitate

Ce este minunat la această dietă este că nu doar stimulează ovulaţia şi îţi creşte astfel şansele de a rămâne însărcinată, ci te ajută să şi slăbeşti, dacă te confrunţi cu kilograme în plus. Poate te întrebi ce presupune această dietă? Nimic complicat. Aşadar, renunţă la produsele de tip fast-food şi consumă alimente integrale (cereale, leguminoase, nuci şi seminţe), proteine de calitate, iar aici mă refer la carne de pui şi curcan din surse organice, dar şi la pește gras. Nu uita însă nici de carbohidraţii complecşi, ideali sunt cei din quinoa, hrişcă, orez, cuşcuş integral şi ovăz. Sarcină uşoară!

Dieta Weight Watchers

Este diferită de toate celelalte diete, pentru că nu le spune oamenilor ce să mănânce exact sau ce le este total interzis. Altfel spus, acest regim se bazează pe numărarea caloriilor, a grăsimilor saturate, a zahărului şi a proteinelor într-un sistem simplificat numit „puncte” şi încurajează oamenii să îşi creeze un plan individual pentru arderea caloriilor. Programul presupune ca în fiecare zi să bei 8 pahare cu apă, echivalentul a 2 litri, să consumi 2-3 porţii de lactate şi 4-5 porţii de legume şi fructe. De asemenea, poţi să consumi produse vegetale, carne slabă, peşte, ouă şi băuturi non-alcoolice. Alcoolul nu este interzis, dar ar trebui limitat. Iar sportul trebuie să nu lipsească din agenda ta zilnică.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri