Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dinții drepți, importanți pentru sănătatea întregului organism

Dinții drepți, importanți pentru sănătatea întregului organism

de Monica Cosac    |   

Deși se consideră că zâmbetul este cartea de vizită a fiecărui individ și primul lucru pe care îl remarcăm într-o interacțiune cu o altă persoană este tocmai zâmbetul acesteia, să avem dinții drepți nu este important doar din motive estetice, ci și pentru sănătatea organismului nostru, spune dr. Irinel Panainte, medic specialist ortodont.

Dacă avem dinții înghesuiți, cel mai probabil este vorba și de o ocluzie dentară incorectă, adică de o mușcătură incorectă.  

„O poziție incorectă a oaselor maxilare va duce la apariția mai multor probleme. În primul rând, nu vom mai putea mesteca alimentele corect, inclusiv înghițirea acestora se va face cu dificultate - ceea ce poate duce la apariția unor complicații digestive. De asemenea, având dinții înghesuiți sau, din contră, cu spații între ei, pot apărea probleme de vorbire, întrucât unele litere nu vor mai fi ponunțate foarte clar. O poziție incorectă a oaselor maxilare poate duce la dificultăți de respirație – respirația pe nas se va face cu dificultate, de aceea se va suplini cu o respirație pe gură, ducând la un somn deficitar și complet neodihnitor”, explică dr. Panainte.

Se poate ajunge la pierderea dinților

Pe lângă modificările care pot apărea la nivelul întregului organism,  dinții nealiniați pot duce și la apariția unor complicații locale.

„În primul rând, curățarea acestora va fi mai dificil de realizat, ceea ce va duce la apariția cariilor între dinți întrucât ața dentară va fi aproape imposibil de folosit. În plus, din cauza presiunii pe care dinții înghesuiți o pun asupra gingiei, aceasta va ajunge în timp să se retragă. Acest fenomen va duce la dezgolirea rădăcinii dintelui și apariția sensibilității dinților. O poziție incorectă a dinților va face ca forțele care în mod normal se aplică pe dinți pe parcursul unei zile să nu se mai transmită uniform, ceea ce va face ca unii dinți să fie mai solicitați decât alții, ducând într-un final la o pierdere a acestora”, mai spune specialistul ortodont.

Aparatele dentare, foarte variate și accesibile

„Este adevărat că în urmă cu ceva timp tratamentele cu aparat dentar nu erau atât de accesibile cum sunt astăzi. Din fericire, avem la dispoziție o gamă variată de aparate dentare – pornind de la cele clasice, lipite pe dinți, până la soluții moderne complet invizibile - așa numitele gutiere dentare”, explică dr. Irinel Panainte, precizând că, de aceea, „din ce în ce mai mulți adulți apelează la medicul ortodont pentru corectarea modificărilor la nivelul dinților care în trecut nu puteau fi rezolvate”.

Subiecte în articol: dinţi stomatologie ortodontie zambet sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri