Jurnalul.ro Ştiri Externe Victorie juridică pentru Trump. Un judecător din Florida respinge dosarul documentelor clasificate

Victorie juridică pentru Trump. Un judecător din Florida respinge dosarul documentelor clasificate

de Redacția Jurnalul    |   

O judecătoare din Florida a respins luni dosarul penal în care Donald Trump este acuzat că a păstrat ilegal documente clasificate după ce a părăsit funcţia, oferindu-i fostului preşedinte o victorie juridică majoră în încercarea sa de a reveni la Casa Albă.

Judecătoarea Aileen Cannon care a fost nominalizată de Trump a decis că procurorul special Jack Smith, care conduce urmărirea penală, a fost numit ilegal în funcţia sa şi nu avea autoritatea de a instrumenta cazul, relatează Reuters.

Aceasta a marcat o altă victorie juridică importantă pentru Trump, după decizia Curţii Supreme a SUA din 1 iulie, potrivit căreia, în calitate de fost preşedinte, acesta se bucură de imunitate în faţa justiţiei pentru multe dintre acţiunile sale în timpul mandatului.

Este probabil ca procurorii să facă apel la această hotărâre. În alte cazuri, instanţele au susţinut în mod repetat capacitatea Departamentului de Justiţie al SUA de a numi procurori speciali care să se ocupe de anumite anchete sensibile din punct de vedere politic.

Însă hotărârea lui Cannon pune sub semnul întrebării viitorul acestui caz, care a reprezentat cândva un pericol juridic serios pentru Trump. Smith îl urmăreşte, de asemenea, pe Trump în instanţa federală din Washington pentru încercările sale de a anula alegerile din 2020, dar avocaţii săi nu au formulat o contestaţie similară împotriva procurorului special în acest caz.

În cazul documentelor, Trump a fost pus sub acuzare pentru că a păstrat în mod deliberat documente sensibile privind securitatea naţională la reşedinţa din Mar-a-Lago după ce a părăsit funcţia şi a obstrucţionat eforturile guvernului de a recupera documentele.

Alte două persoane, Walt Nauta, consilier personal al lui Trump, şi Carlos De Olivera, administrator al proprietăţii Mar-a-Lago, au fost de asemenea acuzaţi de obstrucţionarea anchetei.

Decizia a venit la două zile după ce Trump a fost ţinta unei tentative de asasinat la un miting de campanie în vestul Pennsylvaniei. Trump urmează să fie desemnat oficial candidatul republican la alegerile prezidenţiale la Convenţia din Milwaukee, săptămâna aceasta.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri