Este apelul medicilor de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, unde toți cei patru bolnavi de COVID-19 aflați la graniţa dintre viaţă şi moarte, care au fost tratați cu plasma donată de alți pacienţi vindecaţi, au plecat acasă sănătoși. Potrivit unui amplu studiu publicat de cercetătorii americani, prin administrarea de plasmă convalescentă se reduce mortalitatea cu peste 50%. Deși pare incredibil, în România, donarea de plasmă cu anticorpi este împiedicată chiar de decidenți.
Până acum, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, patru bolnavi în stare gravă au beneficiat de o transfuzie de plasmă convalescentă şi toţi s-au vindecat. Medicii de aici spun că ar putea salva mai multe vieţi dacă ar avea donatori din rândul pacienţilor vindecaţi. Potrivit directorului spitalului, Cristian Oancea, tratamentul este foarte eficient, dar nu toţi pacienţii care au trecut prin infecția cu noul coronavirus dezvoltă o cantitate suficientă de anticorpi pentru a fi reinjectaţi la alţii. „Au fost pacienţi la graniţă, ca să spun aşa, între a trăi şi a deceda, şi au plecat sănătoşi, pe picioarele lor. De asta şi apelul nostru este ca cei care au trecut prin infecţie şi ştiu ce înseamnă această infecţie, dacă doresc, să vină să doneze pentru că pot să salveze viaţa altor pacienţi”, a declarat dr. Cristian Oancea, managerul spitalului.
Mortalitatea, redusă cu 57%
Cercetătorii din Statele Unite, care efectuează un studiu național de anvergură, au prezentat, recent, concluzii uimitoare, care dovedesc eficiența utilizării plasmei convalescente, bogate în anticorpi, în tratamentul pacienților cu risc ridicat. Practic, acest tratament reduce rata mortalității cu 57% la pacienții cu COVID-19, în stare gravă sau critică. Specialiștii menționează că, în momentul în care au primit transfuzia cu plasmă, aproximativ 80% dintre pacienți erau ventilați mecanic.
Aparatele zac nefolosite
În timp ce numărul celor internați la Terapie Intensivă este tot mai mare, pe aparatele de colectare a plasmei din România se așterne praful. „Dintre cele 18 aparate de plasmafereză pe care le-am pus gratuit la dispoziția centrelor de transfuzie din România, 10 dintre ele nu au mai fost deloc folosite în ultimele trei săptămâni! Pur și simplu, în mijlocul valului doi al pandemiei (mai sever decât primul!) statul român și-a pierdut orice interes în cea mai eficientă terapie pentru pacienții COVID-19”, spune Florin Hozoc, directorul firmei care a donat aparatura.
O piedică în donarea de plasmă este pusă chiar de criteriile din legislația românească. Un medic român din Anglia, venit în vacanță, a vrut să doneze plasmă cu anticorpi pentru COVID în România, dar i-a fost imposibil. A renunțat când i s-au cerut să vină cu un teanc de hârtii: două teste PCR negative, radiografie pulmonară, trimitere de la medicul de familie și recomandare de la infecționist.
„De peste 3 luni am solicitat Ministerului Sănătății corectarea metodologiei naționale de colectare și testare a plasmei convalescente. În tot acest timp, sute de persoane vindecate de COVID-19 au dorit să doneze plasmă, dar au fost refuzate din cauza unei legislații naționale făcute de birocrați care nu au respectat ghidul european pentru colectarea plasmei convalescente”.
Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, susține că, în cazul tratamentului cu plasmă, „rezultatele nu sunt spectaculoase”, dar că va fi modificat ordinul de ministru, iar criteriile de administrare a plasmei convalescente vor fi „un pic” mai relaxate.