Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Efectele inflației galopante. Reacția BCE la majorarea dobânzii cheie de către Rezerva Federală a SUA

Efectele inflației galopante. Reacția BCE la majorarea dobânzii cheie de către Rezerva Federală a SUA

BCE nu va urma politicile monetare ale Rezervei Federale a SUA (Fed), precizează Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, citată de Reuters.

Fed a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, situându-se între 3,75% și 4%, ca răspuns la inflația galopantă. Este pentru a patra oară consecutiv când Fed ia o astfel de măsură rata dobânzii ajungând la cel mai mare nivel din ultimii 14 ani. 
Decizia Rezervei Federale americane i-a determinat pe investitori să se aștepte la majorări și din partea BCE, mai ales că inflația afectează grav și cele 19 state din zona euro.

Însă președinta BCE spune că nu va imita politica acesteia. 

"Trebuie să fim receptivi la potenţialele efecte negative. Nu suntem la fel şi nu putem progresa în acelaşi ritm, sau nu putem avea acelaşi diagnostic al economiilor noastre", a spus însă Lagarde, care a recunoscut că BCE este "influenţată de consecinţele" deciziilor Fed asupra piețelor financiare, mai ales a cursului euro/dolar.

"Cu siguranţă contează cursul de schimb şi trebuie să-l luăm în considerare când facem previziunile privind inflaţia", a spus oficialul BCE.

Totodată, președintele Fed, Jerome Powell, a spus că dobânzile vor fi majorate "mai mult decât s-a estimat anterior" pentru a contracara inflația. 

 

Subiecte în articol: bce fed christine lagarde
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri