Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în colaborare cu Universitatea de Medicină din Texas, Marea Britanie, în decembrie 2020, transmite CNN Health.
Acesta oferă dovezi că tratamentul este eficient împotriva celor două tulpini noi de coronavirus, apărute în Regatul Unit și Africa de Sud. Mutația se numește N501Y, despre care oamenii de știință sunt îngrijorați că ar putea să se sustragă protecției imunitare oferite de un vaccin.
Cercetătorii au realizat astfel o versiune de laborator a mutației, pe care au testat-o în sângele recoltat de la 20 de persoane vaccinate complet cu produsul dezvoltat de Pfizer/BioNTech. Rezultatele studiului clinic a fost făcut public și demonstrează că nu a fost găsită „nicio reducere a activității de neutralizare” împotriva mutațiilor.
Tulpina N501Y pare să ajute virusul să se atașeze de celulele umane, ceea ce poate explica parțial de ce aceste noi tulpini ar fi mai transmisibile. Însă oamenii de știință au fost îngrijorați că ar putea face virusul mai puțin combătut de vaccinuri sau tratamente.
Studiul nu testează însă gama completă a acestor mutații. Într-o declarație transmisă de Pfizer, luna trecută, se arată că au fost efectuate teste similare pe „tulpini multiple mutante și, până în prezent, am găsit o acoperire consecventă a tuturor tulpinilor testate.”
Se va continua însă monitorizarea mutațiilor pentru a se vedea dacă vaccinul oferă imunizare și pentru acestea. Este posibil ca pentru o viitoare mutație să fie nevoie de schimbarea tulpinii folosite la realizarea acestora.
Pentru dezvoltarea tratamentelor dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna este utilizată tehnologie genetică care permite adaptarea rapidă a vaccinurilor la noile mutații ale cronavirusului.