Jurnalul.ro Ştiri Externe Elveția blochează livrările de armament din Germania spre Ucraina

Elveția blochează livrările de armament din Germania spre Ucraina

Elveția a blocat livrările de arme din Germania către Ucraina precum și cele de producție elvețiană folosite la vehiculele blindate Marder, pe care Kievul le-a cerut, scrie ziarul elvețian SonntagsZeitung, citat de Reuters.

Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al Secretariatului elvețian de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), care a declarat că a primit două solicitări din partea Germaniei privind transferul în Ucraina a muniției primită din Elveția.

"Ambele solicitări ale Germaniei au primit un răspuns negativ, legat de neutralitatea elvețiană și de criteriile obligatorii de respingere din legislația privind materialul de război", a spus acesta.

Cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu critici tot mai mari pentru eșecul guvernului său de a livra arme grele Ucrainei, în timp ce alți aliați occidentali și-au intensificat livrările.

Vehiculele blindate Marder sunt fabricate de producătorul german de arme Rheinmetall și folosește muniție fabricată în Elveția. 

Elveția s-a îndepărtat de practicile anterioare și a adoptat sancțiunile economice impuse de UE Rusiei după invadarea Ucrainei, dar a declarat că neutralitatea sa nu-i permite furnizarea de arme în zonele de conflict.

Luna trecută, Elveția a respins cererea Poloniei de a primi arme pentru a ajuta Ucraina.

Subiecte în articol: elvetia ucraina germania armament
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri