Jurnalul.ro Ştiri Externe EPIDEMIA de ANTRAX din Siberia face prima VICTIMĂ în rândul oamenilor

EPIDEMIA de ANTRAX din Siberia face prima VICTIMĂ în rândul oamenilor

de Oana Pavelescu    |   

Numărul persoanelor infestate cu antrax a ajuns la 90, din care 54 sunt copii, în peninsula siberiana Yamal.

Pe lângă păstorii care s-au îmbolnăvit primii, acum sunt infestate şi persoane care provin din alte zone decât locul iniţial unde a fost identificată prezenţa bacilul antrax, ceea ce duce la concluzia că perimetrul afectat s-a extins.

Lyudmila Volova, epidemiolog şef, a declarat pentru Syberian Times că: "20 de oameni din cei 90 internaţi, au contractat antrax. Două treimi din ei au forma cutanată a bolii care este uşor de tratat. Ceilalţi au o formă intestinală mai complicată."

Criza medicală a fost provocată după ce renii s-au contaminat cu bacteria antraxului care a stat îngheţată până acum în permafrostul siberian.

Experţii spun că antrax-ul, care până acum era într-o formă latentă, s-a activat din cauza temperaturii deobişnuit de ridicate pentru zona arctică a Siberiei. Bacilul a stat latent în cadavrele umane şi ale renilor care au decedat în 1941, ca urmare a ultimei epidemii din această zonă.

CITEŞTE ŞI: FOCAR de ANTRAX în Siberia. Guvernatorul regiunii a declarat stare de urgență

Aproximativ 2.000 de reni au murit în regiunea autonomă Yamalo-Nenets, loc renumit pentru calitatea deosebită a cărnii de vânat.

Un băieţel de 12 ani a murit sâmbătă după ce a mâncat carne de ren infestată, se spune într-un raport oficial. Bunica băiatului murise cu o zi mai devreme, dar este neclar dacă decesul s-a produs din cauza antrax-ului.

Purtătorul de cuvânt al guvernatorului a declarat că toate persoanele intrenate în spital sunt într-o stare bună şi sunt monitorizaţi de medici 24 de ore din 24.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri