Jurnalul.ro Ştiri Justitie Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru viol

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru viol

de Redacția Jurnalul    |   

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru viol, iar fostul arhimandrit al Episcopiei Hușilor, Sebastian Jitaru, a primit o sentință de 15 ani de închisoare. Deciziile nu sunt definitive și vor fi atacate la Înalta Curte de Casație și Justiție. Scandalul sexual a fost dezvăluit în urma anchetelor jurnalistice realizate de Antena 3 CNN, în cadrul emisiunii "În Premieră".

Jurnaliștii Diana Oncioiu și Ovidiu Vanghele au făcut publică condamnarea lui Corneliu Bârlădeanu, ale căror investigații au dus la acuzarea acestuia. Procesul s-a desfășurat la o curte de apel datorită rangului înalt al episcopului.

Corneliu Bârlădeanu, cunoscut și sub numele de Cornel Onilă, a fost reținut în 2020 pentru 24 de ore, dar ulterior a fost eliberat de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins măsurile preventive. În 2017, Episcopia Hușilor a fost zguduită de un scandal sexual major, în care Bârlădeanu a fost șantajat de trei clerici, inclusiv Sebastian Jitaru, cu înregistrări compromițătoare. În urma acestor șantaje, cei trei clerici au fost condamnați.

Investigațiile jurnalistice au scos la iveală abuzurile sexuale comise de Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la seminarul teologic unde era profesor. Jurnaliștii au relatat cum abuzurile se desfășurau în chiliile prelaților, prezentând mărturii ale victimelor. În urma acestor dezvăluiri, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a redeschis ancheta penală.

Bârlădeanu s-a retras din funcție în august 2017 și se află în penitență la Mănăstirea Văratec, continuând să nege acuzațiile și susținând că imaginile incriminatoare sunt falsificate. Sebastian Jitaru a agresat și violat elevi de la Seminarul Teologic "Ioan Gură de Aur" din Huși timp de zece ani, sub protecția episcopului Cornel Onilă. În 2020, atât Onilă, cât și Jitaru au fost trimiși în judecată pentru viol și alte agresiuni sexuale.

Potrivit rechizitoriului, Jitaru a refuzat să se apere în fața acuzațiilor și nu a solicitat probe în apărarea sa. Cazul a fost amplu documentat de jurnaliștii din proiectul "Să fie lumină", specializat în investigații despre cultele din România.

Să fie lumină a prezentat, în 2019, poveştile lui Tudor şi Bogdan. Tudor a fost agresat de Jitaru în 2009, iar Bogdan violat în 2010. Mărturiile lor se regăsesc şi la dosarul cauzei trimise în judecată.  

La vremea când i-a abuzat pe alţi doi tineri, Dragoş şi Paul, Jitaru era în plină ascensiune ierarhică. În 2014 devine protosinghel, iar în 2016 primeşte rangul de Arhimandrit, la propunerea episcopului Corneliu, scriu jurnaliştii Să fie lumină. Simţindu-se puternic, Jitaru devine din ce în ce mai agresiv şi ameninţător. Şi tot mai abuziv, scriu jurnaliştii.

Pe Paul, călugărul Jitaru l-a agresat, abuzat şi violat timp de doi ani, din mai 2015 până în iunie 2017. Din 2016, Jitaru era deja arhimandrit, rang monahal superior obţinut prin însăşi decizia Sfântului Sinod al BOR. 

Încercările abuzive ale lui Jitaru s-au îndreptat de-a lungul anilor şi asupra altor elevi de seminar cu vârste cuprinse între 15-17 ani.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri