Într-o înregistrare video realizată dintr-un elicopter al Gărzii de Coastă și difuzată de postul public de televiziune RUV, fântâni de rocă topită se înălțau dintr-o fisură lungă în sol, iar lava se răspândea rapid de o parte și de alta.
Erupția a început la ora 20:23 GMT, iar fisura a fost estimată a avea o lungime de aproximativ 2,9 kilometri, aproximativ aceeași mărime ca la ultima erupție din luna februarie, a precizat Biroul meteorologic islandez într-un comunicat citat de Reuters.
Autoritățile au avertizat timp de mai multe săptămâni că o erupție este iminentă în peninsula Reykjanes, situată la sud de capitala Islandei, Reykjavik. Locul erupției a fost între Hagafell și Stora-Skogfell, aceeași zonă ca și la precedenta erupție din 8 februarie, a precizat Oficiul Meteorologic.
„Suntem ca și cum ar fi ceva obișnuit”, a declarat pentru Reuters Kristin Maria Birgisdottir, care a fost evacuată din Grindavik în noiembrie. „Fiul meu... tocmai m-a sunat și m-a întrebat: „Mamă, știai că a început erupția?” Iar eu am spus, da, știam. Oh, bunica tocmai mi-a spus. Așa că e ca și cum nici măcar nu ne mai obosim să ne spunem unul altuia”, a spus ea.
Poliția islandeză a anunțat că a declarat stare de urgență pentru zonă.
Islanda se mândrește cu peste 30 de vulcani activi, ceea ce face din insula din nordul Europei o destinație principală pentru turismul vulcanic - un segment de nișă care atrage mii de persoane în căutare de senzații tari. În 2010, norii de cenușă proveniți de la erupțiile vulcanului Eyafjallajokull din sudul Islandei s-au răspândit în mari părți ale Europei, blocând la sol aproximativ 100.000 de zboruri și forțând sute de islandezi să își evacueze locuințele.
Erupțiile vulcanice din peninsula Reykjanes sunt așa-numitele erupții de fisură, care de obicei nu provoacă explozii mari sau dispersii semnificative de cenușă în stratosferă. Gazele rezultate în urma erupției se deplasau spre vest, în largul mării, a precizat biroul meteorologic.
Oamenii de știință se tem că erupțiile ar putea continua timp de zeci de ani, iar autoritățile islandeze au început să construiască diguri pentru a devia fluxurile de lavă în flăcări departe de case și de infrastructura critică.
Erupția din februarie a întrerupt încălzirea urbană pentru peste 20.000 de persoane, deoarece fluxurile de lavă au distrus drumurile și conductele.
Situată între plăcile tectonice eurasiatică și nord-americană, printre cele mai mari de pe planetă, Islanda este un punct fierbinte seismic și vulcanic, deoarece cele două plăci se deplasează în direcții opuse.
(sursa: Mediafax)