Livescience.com ne demonstrează astăzi că oferirea de lapte pisicilor adulte le-ar putea face mai mult rău decât bine.
Potrivit principalei organizații de caritate veterinare din Marea Britanie, Dispensarul Poporului pentru Animale Bolnave, pisicile își pierd adesea toleranța la lactoză, atunci când îmbătrânesc, la fel ca majoritatea oamenilor.
„Pentru majoritatea pisicilor, capacitatea de a digera lactoza scade după înțărcare”, a declarat Nathalie Dowgray, șefa Societății Internaționale de Medicină a Felinelor din Regatul Unit, pentru Live Science. „Ca urmare, laptele poate provoca probleme digestive la pisici și poate duce la simptome precum diaree sau vărsături.”
Unele pisici își pot păstra capacitatea de a digera lactoza până la vârsta adultă, așa cum o fac unii oameni, a remarcat Dowgray. Totuși, „nu există beneficii nutriționale suplimentare pentru a oferi pisicii tale lapte de vacă dacă sunt hrănite cu o hrană completă și echilibrată de bună calitate”, a spus ea.
În plus, laptele de vaca este plin de grăsime. O farfurie cu lapte pentru o pisică „este ca și cum ai mânca o pizza întreagă XXL”. Ca atare, laptele de vacă poate transforma o pisică normală într-una supraponderală, a spus Dowgray.
Mai mult, „laptele de vacă conține niveluri ridicate de fosfat”. Aceasta înseamnă că este mai bine ca pisicile să evite laptele dacă au fost diagnosticate cu o boală de rinichi. Fosforul poate afecta sănătatea rinichilor la pisicile cu boală cronică de rinichi, conform unui studiu din 2017 din Journal of Feline Medicine and Surgery.
Pisicile vor bea în continuare laptele cu poftă, indiferent de vârstă, în ciuda problemelor pe care acest aliment le provoacă, deoarece le poate conecta la amintiri pozitive din timpul copilăriei lor, ca pisoi, susțin cercetătorii de la Hastings Veterinary Hospital din Burnaby, British Columbia. De asemenea, le poate plăcea pur și simplu gustul grăsimii din lapte.
Cu ce putem înlocui laptele?
În mod normal, pisoii beau laptele mamei până când sunt complet înțărcați, la vârsta de câteva luni. Pisoiașii care cresc fără mamă „ar trebui să fie hrăniți cu un înlocuitor de lapte pentru pisoi, care să îndeplinească cerințele lor nutriționale”, a spus Dowgray.
Alte tipuri de lapte, cum ar fi laptele de vacă sau de capră, nu sunt înlocuitori potriviți pentru laptele de pisică, deoarece nu conțin suficiente proteine sau grăsimi pentru a satisface nevoile de creștere și dezvoltare ale unui pisoi. Medicii veterinari pot recomanda formule speciale de lapte pentru pisoi, care se apropie cât mai mult de laptele mamei lor.
„Trecerea la alimente solide ar trebui să înceapă la vârsta de trei până la patru săptămâni și ar trebui să aibă loc treptat, până când pisoii sunt capabili să accepte o dietă completă de alimente solide”, a spus Dowgray.
Laptele pentru pisici este comercializat în supermarketuri și magazine pentru animale de companie. „În loc să cumpere produse lactate pentru pisici, care nu oferă nicio valoare nutritivă suplimentară, le-am recomanda proprietarilor să se asigure că pisicile lor au acces la multă apă curată proaspătă în fiecare zi”.