Jurnalul.ro Cultură Expoziție dedicată ritualului servirii mesei în prima jumătate a secolului XX

Expoziție dedicată ritualului servirii mesei în prima jumătate a secolului XX

de Magdalena Popa Buluc    |   

Muzeul Municipiului București invită publicul să participe la vernisajul expoziției tematice „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX”, eveniment care va avea loc miercuri, 28 august, ora 17.00, la Casa Filipescu-Cesianu.

Intrarea la vernisaj este gratuită.

Acest proiect expozițional își propune să reconstituie un fragment de cotidian, acela al ritualului servirii mesei, consumat de elita bucureșteană sub însemnul unor profunde transformări culturale, între eticheta strictă antebelică și atitudinile sociale mai relaxate cultivate în interbelic.

„Parcursul expozițional este organizat în cercuri concentrice și urmând dinamica mediu exterior-interior (antebelic), mediu interior-exterior (interbelic).

Primul cerc valorifică patrimoniul Muzeului Municipiului București și completează sugestiv panopliile dedicate artei decorative din Muzeul Vârstelor. În vitrinele expoziției Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX puteți admira piese de artă decorativă, realizate de proiectanți, designeri și renumite fabrici europene, în diferite etape stilistice ale creației lor, schițând parcursul de la eclectism la Art Deco, publicații și accesorii ce au aparținut elitei societății bucureștene, al cărei stil de viață presupunea participarea la elegantele și prestigioasele baluri, oportunități esențiale pentru consolidarea statutului social, stabilirea și consolidarea relațiilor interpersonale, precum și pentru încheierea unor alianțe politice sau matrimoniale.

Al doilea cerc este dedicat gurmanderiei sociale cultivată de Bucureștiul interbelic, un duh al ospeției concentrat pe simezele mansardei muzeului într-o selecție de fotografii reprezentând atmosfera unor localuri celebre în epocă, precum teresa Oteteleșeanu, restaurantul Hanului lui Manuc, restaurantul grădinii Cișmigiu, restaurantul Hotelului Imperial, terasa Cercului Militar sau Cafe de Paris. Acestea sunt completate de fotografii ce ilustrează atmosfera intimă a meselor în familie, precum și momentele de relaxare prilejuite de picnicurile din pădurile din apropierea orașului.

Fotografiile expuse prezintă vizitatorilor o lume a fastului și eleganței, precum și bucuria de a fi împreună în jurul mesei, ca expresie a sociabilității înaltei societăți bucureștene.

Al treilea cerc al expunerii este reprezentat de educația muzeală. În cadrul celor două ateliere tematice, programate a se desfășura la Casa Filipescu-Cesianu, copii și tineri vor descoperi stilurile istorice de servire a mesei, tipologii de servicii de masă, precum și regulile care însoțeau fiecare moment al servirii mesei, în funcție de amploarea sau caracterul evenimentului”, spun în descrierea proiectului curatoarele Alexandra Rusu, Andreea Mâniceanu și Lorena Caldeș.

Expoziția „Gust, rafinament și sociabilitate în Bucureștiul primei jumătăți a secolului XX” va putea fi vizitată în perioada 28 august – 10 noiembrie 2024.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri