Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Federație: Sprijinul pentru turism nu ajută la salvarea locurilor de muncă și afacerilor

Federație: Sprijinul pentru turism nu ajută la salvarea locurilor de muncă și afacerilor

Sprijinul oferit de statul român special pentru sectorul turism nu ajută la salvarea locurilor de muncă și ale afacerilor din turism pentru că, de fapt, el nu există, arată Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Potrivit unei scrisori deschise a FIHR adresată premierului Ludovic Orban, industria HoReCa a ajuns la capătul puterilor, operatorii nu văd posibilități de ieșire din acest coșmar, iar angajații sunt măcinați de temeri, neliniști privind locul lor de muncă.

„Industria ospitalității a ieșit în stradă din disperare. Așa zisul sprijin oferit de statul român special pentru sectorul turism nu ajută la salvarea locurilor de muncă și ale afacerilor din turism și asta pentru că de fapt el nu există”, arată FIHR.

Reprezentanții federației afirmă că există o percepție greșită conform căreia industria HoReCa ar fi fost puternic susținută de stat în aceste momente dificile.

Semnatarii scrisorii arată că apariția programului redus de lucru la 6 luni de la declanșarea pandemiei a fost extrem de târzie, deoarece în această perioadă operatorii au fost nevoiți să restrângă echipele la minimul impus de activitate astfel încît nu prea își mai are aplicabilitate.

În ceea ce privește granturile și împrumuturile pentru capital de lucru sau investiții cu garanția statului este o măsură va duce la blocaje de sistem și la irosirea multor resurse în condițiile în care alocarea se face după principiul primul venit /primul servit.

„Un program mult lăudat de Guvern este IMM Invest. Câte companii sunt din domeniul HoReCa? Erau 190 de companii din domeniul hotelier si 444 din domeniul baruri restaurante. Adică 634 companii din cele 26566 active în domeniu, puțin peste 2% din companii. Putem salva oare o industrie ajutând 2% din companiile din domeniu?”, s-au întrebat reprezentanții FIHR.

Aceștia reclamă lipsa unei explicații pentru faptul ca România este singura țară din UE în care restaurantele sunt închise la interior, lipsa unei liste de condiții care trebuie respectate pentru a gestiona riscul epidemiologic in hoteluri și restaurante, lipsa unui un plan de măsuri adaptat fiecărei zone sau sector din turism.

„Lipsește orice măsură care să ducă la eliminarea impozitelor pe terenuri și clădiri pentru toată perioada în care activitatea este restricționată total sau parțial. Guvernul ar putea subvenționa aceste impozite măcar parțial. Lipsește o măsură care să reglementeze regimul taxelor pe drepturile de autor pe perioada în care nu funcționăm”, mai arată FIHT.

Reprezentanții federației cer programe dedicate acestui sector, avertizând că meseriile de bucătar, ospătar, recepționer sau cameristă aproape că nu vor mai exista in viitor in România daca nu se iau repede măsurile necesare.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: turism sprijin locuri de munca HORECA
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri