Jurnalul.ro Cultură Fluctuații în ritmul valurilor / Variations in the Rhythm of Waves - o expoziție itinerantă în cadrul programului internațional de rezidență artistică OFF SEASON

Fluctuații în ritmul valurilor / Variations in the Rhythm of Waves - o expoziție itinerantă în cadrul programului internațional de rezidență artistică OFF SEASON

de Magdalena Popa Buluc    |   

Asociația Culturală Manekino, în colaborare cu Galeria e Bregdetit, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional prezintă Fluctuații în ritmul valurilor / Variations in the Rhythm of Waves, o expoziție itinerantă alcătuită din patru lucrări artistice noi, care își au originea în explorările și cercetările inițiate de cei patru artiști/artiste internaționali/e, în timpul celei de-a doua ediții de rezidență artistică Off Season (1-21 mai 2023), pe litoralul albanez: Abi Shehu - seria de fotografii Ritournelle of Narta (AL), Lori Lako - instalația video Body of Water (AL),  Jasmina Al-Qaisi - liman de flux radio care păsări/ cilët zogj (DE/RO), Enric Fort Ballester - instalație murală Rising (DE/ES).

Expoziția va avea loc în perioada 30 august - 21 septembrie, la Galeria e Bregdetit din Radhima-Vlora - un mic sat albanez de pe coasta ionică, locul în care artiștii au realizat lucrările. (Vernisaj: Vineri, 30 august, ora 18.00). De asemenea, expoziția va putea fi văzută și în București, în toamnă. Mai multe informații și detalii despre vor fi anunțate în curând.

Curatoriată de Dan Angelescu, Donika Çina, Flaviu Rogojan și produsă de Bianca Oana (Asociația Culturală Manekino) și Elian Stefa (Galeria e Bregdetit), OFF SEASON ARTIST RESIDENCY propune o recontextualizare a spațiului unidimensional al stațiunii Radhima, depășind noțiunea de litoral ca un loc recunoscut doar pentru relaxare, concediu, turism și oferă un spațiu de cercetare și dialog pentru artiștii/le participanți/te. Expoziția itinerantă Fluctuație în ritmul valurilor / Variations in the Rhythm of Waves aduce în atenția publicurilor din România și Albania, prin lucrurile propuse de cei/cele 4 artiști/artiste noi perspective asupra mării, istorii recente ale litoralului și discursuri critice în jurul turismului și ecologiei.

Potrivit curatorilor, „Variations in the Rhythm of Waves oferă o privire mai atentă asupra modului în care mediul de coastă este modelat de fluxul și refluxul sezonului turistic și de forțele de maree care determină dezvoltarea turismului. Abi Shehu, Enric Fort Ballester, Jasmina Al-Qaisi și Lori Lako explorează modelele și tensiunile dintre natură, tradiție și comerț de-a lungul coastei Albaniei. Lucrările lor fac referire la ritmurile ciclice ale migrației păsărilor, ale valurilor, ale obiceiurilor de pe malul mării, ale ritualurilor și ale narațiunilor locale, dezvăluind totodată impactul perturbator al activității umane asupra ecosistemelor de coastă. Aceste din urmă ritmuri, determinate de forțele pieței, modelează mediul prin mișcările lor repetate și, la o scară geopolitică mai largă, corespund schimbărilor rapide cu care se confruntă astăzi multe peisaje de coastă.”

Off Season este o inițiativă culturală unică în România și Albania, dezvoltată de către colectivul Off Season în cadrul Cultural Management Academy 2019. Proiectul are ca scop sprijinirea artistelor /artiștilor contemporane/i emergenți, facilitarea legăturilor între artiști din diferite țări, în special între țările din regiunea Balcanilor și a Europei de Est, și sprijinirea procesului de cercetare, producție și de expunere a unor noi lucrări. Folosind metafora unei agenții turistice imaginare, proiectul utilizează limbajul turismului în mod critic și încurajează artiștii să propună noi linii de cercetare și noi lucrări care să exploreze contextul local - geografic, istoric, politic, social - prin lucrări „site-specific” și care pot fi expuse și în alte contexte.

Prima ediție Off Season a avut  loc în octombrie 2020, într-o perioadă în afara sezonului turistic, pe fundalul unei multitudini de schimbări în modul în care funcționa turismul din cauza pandemiei. Cinci artiste/i internaționale/i au participat la această ediție: Brigita Antoni (MNE), Anna Baranowski (DE/PL), Valentina Bonizzi (AL/IT), Vlad Brăteanu (DE/RO), Ioana Vreme Moser (DE/RO). Rezultatele primei rezidențe au fost prezentate online și offline în cadrul „expozițiilor ca agenții de turism” în orașele partenere: în toamna anului 2021 în Tirana (Albania), în București (România) și în Cluj-Napoca în 2022, înainte de a încheia turneul într-un final grandios cu două lucrări noi la Bienala Manifesta 14 din Prishtina, Kosovo.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri