Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța. Guvernul dezvoltă o aplicație de mesagerie criptată pentru a contracara riscurile de spionaj extern

Franța. Guvernul dezvoltă o aplicație de mesagerie criptată pentru a contracara riscurile de spionaj extern

Guvernul francez construieşte un serviciu propriu de mesagerie criptată din cauza temerilor că entităţi străine ar putea spiona conversaţii purtate între oficiali de la vârful statului, a indicat luni Ministerul pentru Societatea Digitală, transmite Reuters. 

În jur de 20 de oficiali şi funcţionari civili de rang înalt testează noua aplicaţie, cu scopul ca folosirea sa să devină obligatorie pentru toţi membrii guvernului începând din vară, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului. 

'Trebuie să găsim o cale de a avea un serviciu de mesagerie care nu este criptat de Statele Unite sau de Rusia. Începi să te gândeşti la potenţialele încălcări de securitate care pot surveni, după cum am văzut cu Facebook, aşa încât ar trebui să preluăm iniţativa', a explicat ea. 

Aplicaţia guvernului francez a fost dezvoltată pe baza unui cod cu utilizare gratuită disponibil pe internet şi ar putea, în cele din urmă, să fie pusă la dispoziţia tuturor cetăţenilor, a menţionat purtătoarea de cuvânt, care a refuzat să precizeze denumirile codurilor sau serviciului de mesagerie. 

Cercul de apropiaţi ai lui Emmanuel Macron - acum consilieri guvernamentali sau miniştri - au ajuns să aprecieze foarte mult aplicaţia Telegram, pe care au folosit-o pentru a pune la punct ascensiunea acestuia la putere şi campania prezidenţială de anul trecut. 

Macron, ministru al economiei în administraţia anterioară socialistă, a vrut la acel moment să folosească un serviciu de mesagerie criptat pe care nici măcar rivalii săi din ultimul guvern să nu-l poată sparge, a declarat pentru Reuters un consilier apropiat al actualului preşedinte. 

Între timp, majoritatea deputaţilor săi s-au alăturat aplicaţiei, iar preşedintele însuşi poate fi adesea văzut conectat pe Telegram, uneori chiar în primele ore ale dimineţii. 

Îngrijorările legate de securitate au început însă să crească în acest an, iar instrumente de securitate oferite de firma franceză Thales instalate pe smartphone-urile de serviciu ale oficialilor au împiedicat folosirea atât a WhatsApp, cât şi a Telegram. 

Telegram a fost creat de un antreprenor rus care a intrat în conflict cu autorităţile. Agenţia rusă de reglementare a telecomunicaţiilor a informat luni că a început să blocheze accesul la serviciul Telegram după ce compania a refuzat să se conformeze unui ordin de a permite accesul serviciilor de securitate ale statului la mesajele secrete ale utilizatorilor.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri