Culturile de fructe de pădure în România ar putea ar putea fi o şansă pentru agricultorii români. Zeci de mii de tone de fructe de pădure pleacă anual la export, dar producţia este departe de a asigura cererea.
Liviu Dumitrașcu este unul dintre întreprinzătorii care știe ce înseamnă munca pe o plantație mixtă de coacăze, mure, zmeură și afine. Are jumătate de hectar, în comuna Traian, județul Bacău, și spune că cine vrea să se apuce de o astfel de afacere să o facă după ce mai întâi a cules primul kilogram de zmeură sau coacăze. “Este primul examen. Apoi, cel financiar. Pentru cultura asta ai nevoie de gard să o îngrădești. Altfel te trezești cu hoți. Apoi, butași, sistem de susținere, sistem de irigații, neapărat, plasă antigrindină. Totul ar însemna între 5-10.000 euro investiția inițială.
Se intră pe producție abia din anul 3. Eu cultiv de 10 ani, iar anul ăsta a fost unul foarte bun, asta pentru că am irigat, Liviu Dumitrescu cultivator de fructe de pădure
Liviu scoate 2-3 tone de fructe de pe jumătatea de hectar și majoritatea producției o vinde în piață sau la cofetării. “Nu înțeleg românul. Se bate în piept că vrea produse românești, dar când e să dea 13 lei pe kilogramul de zmeură se codește că e sărac. Dar mall-urile le cutreieră!”, ne spune acesta. În medie, kilogramul de fructe de pădure este în jur de 15 lei în provincie și 20 în București. La export este o altă poveste. Samasarii cumpără de la producători cu şase lei kilogramul. Mare parte din producția la nivel național ajunge ca materie primă în Germania.
România produce anual în jur de 27.000 de tone de fructe de pădure.