Jurnalul.ro Timp liber Culinar Găluște de varză cu păsat (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Găluște de varză cu păsat (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pe vremea când sarmalele se numeau găluște, păsatul ținea loc de orez, iar slănină se ținea că tot carne este, și Clujul se chemă Cluj (doar că dup-aia au venit, din sud, toate cele, și s-au schimbat feluri, oameni, miezuri și cuvinte).


Mai apucam, cand eram mai june, de stropeam galustele cu un vin banatean mai ciudat, un amestec urcat din beciul taranesc pana-n camera buna a popii.

Tata ii zicea Rosu de Minis, toti ceilalti ziceau ca-i bun si ca sa mai aduca. Era un cupaj, se face si azi, din tot ce-i rosu pe la Arad: Cadarca, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir (ori Oporto sau Burgund). Avea si finete si vigoare, doar prospetimea, sclipirea aceea acida ce da nerv vinului, lipsea.

Ingrediente

1 varza murata
1 kg pasat (sau orez)
1 kg slanina afumata
2-3 oua
2-3 bucati de carne afumata
2 cepe
3-4 linguri de untura
paprica, cimbru uscat, sare (numai daca varza nu e destul de sarata)

Preparare: Ceapa se taie bob de orez şi se pune la călit cu carne. Se toacă varza care n-a dat foi. Se combină carnea cu orez, sare, piper, boia, cimbru praf. Se iau mai întâi foi de varză mici, se grijesc, se opăresc şi se umplu sărmăluţe. Acum se iau foi mari, câte două, şi se fac cuib pentru cinci-şase sărmăluţe, puţin cimbru, 1 bucată de costiţă, legate cu aţă ca un pachet de poştă. În oala mare, unsă bine cu untură, se pun câteva felioare subţiri de costiţă, apoi cuiburile de sarmale, frumos aranjate. Se presară varza tocată, 1-2 crenguţe cimbru, foi de dafin; se toarnă supa şi bulionul, se acoperă, se dă la foc mic, 3-4 ore, c-aşa-i câtul sarmalelor, mai lung.

Subiecte în articol: radu anton roman
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri