Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul, expus la un cutremur major din cauza românilor neasiguraţi

Guvernul, expus la un cutremur major din cauza românilor neasiguraţi

Gradul de penetrare scăzut al asigurărilor, altele decât RCA, impune elaborarea și aplicarea unor strategii punctuale pentru stimularea polițelor de viață, de sănătate și agricole, precum și pentru sporirea respectării de către proprietarii de locuințe a legislației privind asigurarea obligatorie împotriva riscurilor catastrofale, se arată în Planul național de adoptare a monedei euro, prin care România își asumă obiectivul de adoptarea a monedei euro în anul 2024.

“Cu o rată actuală de penetrare estimată la 20%, asigurarea obligatorie de catastrofă a proprietarilor de locuințe nu reușește să stabilească plasa de siguranță planificată inițial, continuând să expună Guvernul la o răspundere contingentă considerabilă în cazul unui cutremur major”, se arată în documentul citat de profit.ro. Potrivit datelor PAID România, societatea care emite polițe de asigurare obligatorie a locuinței, portofoliul număra 1,704 milioane de contracte în vigoare la finele anului 2018, în creștere cu 0,7% față de 2017. Polițele acoperă 713.001 case și 991.633 de apartamente, cele mai multe din mediul urban – 75,1% (75,6% în 2017). Cele mai asigurate zone sunt Transilvania – 21%, Capitala – 19% și Muntenia – 18%. La polul opus se află Bucovina și Maramureșul, fiecare cu 3%. “Un grad de cuprindere în asigurare mai ridicat ar spori, de asemenea, eficiența operațională și diversificarea bazei de asigurare pentru dezastre naturale a PAID”, se afirmă în document.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.

Primele poliţe PAID, emise în 2010

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010. Fondul locativ național numără aproximativ 8,9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%. Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi sancționați de autoritățile locale cu amendă de la 100 lei la 500 lei.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri