Jurnalul.ro Ştiri Observator Copilul tău ți-a trimis un mesaj vocal și îți cere bani? Ai grijă! Hackerii folosesc inteligența artificială pentru a clona vocile, în doar 3 secunde. Părinții cad imediat în capcană

Copilul tău ți-a trimis un mesaj vocal și îți cere bani? Ai grijă! Hackerii folosesc inteligența artificială pentru a clona vocile, în doar 3 secunde. Părinții cad imediat în capcană

de Redacția Jurnalul    |   

Avertisment: cum piratează criminalii cibernetici rețelele sociale ale copiilor tăi folosind doar trei secunde din vocea lor și o transformă într-o înșelătorie terifiantă a inteligenței artificiale pentru a păcăli părinții

Potrivit Daily Mail, criminalii piratează conturile copiilor de pe rețelele sociale și le clonează vocile folosind AI pentru a-și păcăli părinții să le trimită bani. 

Escrocii folosesc instrumente simple de inteligență artificială online pentru a transforma doar trei secunde din vocea unui copil în fișiere audio deepfake cu o potrivire de 85 până la 90%, au avertizat experții în securitate.

Cu mai mult efort petrecut pe clonare, hackerii pot obține chiar și o potrivire a vocii de 95%, arată cercetările companiei de securitate McAfee. 

Cu cât clona este mai precisă, cu atât este mai mare șansa unui infractor de a profita de vulnerabilitatea unui prieten sau a unui membru al familiei și de a-i păcăli să dea banii.

Se întâmplă în momentul în care experții în fraudă au emis noi avertismente cu privire la cele mai recente texte care înceo cu „bună, mamă”, în care escrocii se folosesc de bunăvoința noastre cu povești emoționante și jefuiesc părinții pentru o presupusă problemă pe care ar avea-o copiii lor.

Vonny Gamot, liderul McAfee pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, a declarat pentru MailOnline că AI „devine un catalizator” pentru fraudele online:

„Valul AI va da o a doua viață a tot ceea ce există deja de ceva vreme. Singurul lucru este că vom vedea mai multe și acele amenințări vor fi și mai letale din cauza inteligenței artificiale."

Gamot a dezvăluit că în spatele creșterii acestui tip de fraudă ar putea fi o creștere a numărului de tineri care utilizează rețelele sociale - precum și preferarea trimiterii de mesaje vocale în locul mesajelor text.

Hackerii vizează conturile de rețele sociale ale copiilor, cum ar fi Facebook, Instagram, Snapchat și TikTok, pentru a obține mostre ale vocii lor din videoclipurile postate online sau din mesajele vocale.

"Hackerii vor lua vocea de pe rețelele sociale. Nu au nevoie de mai mult de trei secunde și vor crea o nouă escrocherie. Cunoști această voce - și motivul pentru care cunoști această voce este pentru că această voce a fost eșantionată. Eșantionul este autentic, dar AI l-a folosit pentru a crea o înșelătorie completă. Hackerii vor trimite apoi mesaje vocale sau mesaje cu eșantionul respectiv către contactele „mamă” și „tată” salvate în telefoanele copiilor.

Gamot a explicat că atunci când o mamă sau un tată aude vocea copilului lor, este posibil să intre în panică pe moment. „Îți pierzi vigilența”.

Nu doar copiii sunt însă cei care își folosesc mai mult vocea online. Un sondaj McAfee a constatat că 50% dintre adulți își împărtășesc datele vocale online cel puțin o dată pe săptămână pe rețelele sociale sau prin note vocale.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri