Domeniul HoReCa trebuie deconectat de la rata incidenței COVID-19 de la 1 iunie 2021, mai ales că la această dată vor fi vaccinați circa 90% dintre angajați, arată Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO). La nivel naţional vor fi cinci milioane de persoane imunizate.
"Industria ospitalităţii trece printr-un moment de cotitură. După ce s-a ratat sprijinirea sectorului după perioada de lockdown şi restricţionarea discreţionară a activităţii timp de un an, este foarte important pentru mediul antreprenorial ca redeschiderea să se facă în cele mai bune condiţii. În acest spirit, susţinem necesitatea redeschiderii în condiţii de siguranţă a industriei prin programul naţional de vaccinare. În acelaşi timp, solicităm Guvernului să analizeze posibilitatea scoaterii sectorului HoReCa de sub incidenţa numărului de infectări la mia de locuitori, principala nevoie şi dorinţă a întregului sector", a declarat Corina Macri, preşedintele (FIO).
FIO propune un program de funcţionare restrâns în interiorul locaţiilor şi pe terase, cu grad de ocupare al meselor de 50%, cu număr maxim de 6 persoane la masă. Federaţia propune elaborarea unui ghid strict de condiţii de funcţionare pe perioada pandemiei.
Totodată, vrea reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unei persoane reangajate şi posibilitatea utilizării facilităţilor pentru angajaţi.
"Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii apreciază ca fiind extrem de importante şi binevenite măsurile propuse de Guvern în anul 2020 şi consideră că ar trebui continuate şi în anul 2021. Măsura susţinerii 41,5% din salariul brut a acelor angajaţi reactivaţi din şomaj tehnic în câmpul muncii este una care a produs rezultate reale. Pentru susţinerea sectorului această măsură ar trebui continuată, alături de restul măsurilor deja aprobate. Totodată, având în vedere că există societăţi cu mai multe puncte de lucru, în mai multe localităţi, toate fiind supuse unor restricţii specifice, este necesară aprobarea utilizării facilităţilor pentru angajaţi simultan. Astăzi, o societate nu poate beneficia şi de facilitatea de şomaj tehnic şi de facilitatea pentru 'kurzarbeit'. Acest lucru se aplică şi pentru societăţi care au doar un punct de lucru, dar sunt afectate de faptul ca operează la o capacitate redusă", spun reprezentanţii patronatelor.
FIO mai cere facilităţi fiscale pe salarizare şi creşterea salariului minim, similare celei din sectorul de construcţii, pentru HoReCa. Propune introducerea unui plafon de 3.000-3.500 de lei şi acordarea unor reduceri şi scutiri de taxe pe muncă, similare cu scutirile acordate în sectorul de construcţii, pentru 5 ani.
O altă propunere se referă la reducerea cu cel puţin 50% a tuturor taxelor şi impozitelor locale pentru 2021 şi 2022 şi reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%.
Solicită rambursarea rapidă a creanţelor reprezentând TVA, deblocarea Măsurii 2 şi remedierea situaţiei aferente Măsurii 3 şi amânarea ratelor la credite, precum şi regândirea procesului de eşalonare a datoriilor provenite din taxe şi impozite, suspendarea executărilor silite pentru cei afectaţi de aceste restricţii pentru 2021.