Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hotelurile fraţilor Micula, executate la foc automat

Hotelurile fraţilor Micula, executate la foc automat

de Cristian Anton    |   

Afacerile de pe litoral ale fraţilor Micula se prăbuşesc încet, dar sigur. Asaltate de creditori, hotelurile milionarilor sunt executate la foc automat, după ce au ajuns să nu-şi mai plătească nici măcar utilităţile. În paralel, ANAF se chinuie să vândă o parte din unităţile turistice pe care le-a sechestrat în contul dărilor neplătite la stat, dar nimeni nu se înghesuie să cumpere clădiri vechi şi de jumătate de secol. Chiar şi aşa, instanţa le permite să funcţioneze şi vara aceasta, după ce a stabilit în septembrie termenele de judecată împotriva măsurii de anul trecut a Ministerului Turismului de retragere a certificatelor de clasificare pentru aproape toate hotelurile patronate de fraţii Micula.

Judecătoria Mangalia a stabilit pe 14 iunie termen în procesul intentat de Club Estival 2002 SA împotriva Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), după ce aceasta a retras în iulie 2017 certificatul de clasificare al complexului hotelier Craiova, din Olimp. Între timp, firma care mai are şi hotelul Slatina a fost dată în judecată pe 17 mai de către creditorul Polaris M Holding SRL, pentru neplata serviciilor de salubrizare. Instanţa a încuviinţat deja executarea silită a debitorului pentru o factură restantă de 1.033,21 lei. Pe 19 martie, aceeaşi instanţă a admis şi executarea silită din partea creditorului RAJA pentru o datorie de 6.105,7 lei, reprezentând factura la apă.

Ministerul Turismului a amendat şi închis, în iulie 2017, hotelurile Naţional, Mamaia, Unirea (Mamaia), Banat (Olimp), Clăbucet, Romanţa, Bâlea, Terra, Caraiman, Craiova şi Slatina (Neptun), toate deţinute de fraţii Micula. Aceştia au contestat sancţiunile în instanţă.

În cazul Romanţa Estival 2002 SA, Judecătoria Mangalia a stabilit termen de judecată în procesul cu ANT data de 12 septembrie, ceea ce permite hotelului Romanţa să funcţioneze peste vară. Până atunci, firma a fost dată în judecată de Polaris M Holding pe 17 mai, care cere executarea silită pentru neplata facturilor de salubrizare, iar pe 19 martie creditorului RAJA i-a fost admisă executarea silită pentru plata a 7.216,97 lei.

Valoarea hotelurilor, de cinci ori mai mare

Tot pe 12 septembrie are termen de judecată cu ANT şi Terra Estival 2002 SA, astfel încât hotelul Caraiman ar avea voie să primească turişti sezonul acesta. În schimb, firma a fost dată în judecată pe 17 mai de creditorul Polaris M Holding SRL şi pe 14 februarie de creditorul RCS&RDS, iar pe 23 martie judecătoria a admis executarea sa silită de către RAJA pentru facturi neachitate la apă de 38.521,07 lei, respectiv 5.174,61 lei. În aceeaşi zi de 17 mai, firma de salubrizare Polaris a cerut în instanţă executarea silită şi a debitoarei Bâlea Estival 2002 SA, după ce, pe 3 aprilie, instanţa încuviinţa un demers similar din partea creditorului RAJA, pentru o factură neachitată de 2.326,28 lei. În cazul societăţii care administrează hotelul Bâlea, judecătorii au respins pe 27 martie acţiunea împotriva sancţiunii ANT.

25 milioane de euro este valoarea declarată a activelor deţinute de cele 11 firme de pe litoral ale fraţilor Micula. În 2001 şi 2002, toate aceste hoteluri au fost luate de la stat cu mai puţin de 500.000 dolari bucata

Situaţia se repetă la indigo şi pentru Banat Estival 2002 SA: Polaris a cerut executarea silită în două dosare, de pe 7 şi şi 17 mai, în schimb are termen de judecată cu ANT abia pe 18 septembrie. În fine, Clăbucet Estival 2002 SA este executată în instanţă de Polaris prin dosare înregistrate pe 7, respectiv 17 mai, instanţa aprobând deja, pe 9 mai, obligarea la plata unei facturi de 1.048,18 lei. La fel, judecătoria a admis pe 16 martie executarea silită pentru o factură la apă de 4.112, 22, către RAJA, respingând, pe 13 martie, acţiunea împotriva ANT.

Turişti care fac grevă

În aceeaşi situaţie se află şi unităţile din Mamaia. Pe 17 aprilie, Judecătoria Constanţa a respins acţiunea Unirea 2001 SA împotriva deciziei ANT din iulie 2017 de închidere a hotelului Unirea. Instanţa a fost şi mai rapidă pentru Egis SRL, respingând încă de pe 27 iulie 2017 plângerea împotriva sancţiunii ANT de închidere a hotelului Naţional. Singurul hotel care a scăpat de ruşine este fostul Patria, actualul Grand Hotel Astoria din Mamaia şi unicul de trei stele ale miliardarilor de cinci stele Micula. Pentru a ne face o ideea asupra condiţiilor oferite de hotelurile acestora trebuie amintit că Protecţia Consumatorilor le amendează vară de vară, fără ca acest lucru să-i sensibilizeze vreodată pe afacerişti. Aşa s-a ajuns în situaţia de a oferi şi la această dată perdele şi mobilier datând din anii ’70- ’80, iar turiştii să facă, pur şi simplu, grevă, din cauza condiţiilor mizerabile.

Datorii uriaşe la stat

Nu doar furnizorii de utilităţi execută silit hotelurile fraţilor Micula. Pe 5 iunie, ANAF organizează o a patra licitaţie pentru vânzarea complexului Romanţa: 4.826.783 lei hotelul, 190.348 lei clubul de noapte, 43.807 lei parcarea, 1.112.405 lei restaurantul şi 2.381.600 lei terenul aferent. În aceeaşi zi, este licitaţie şi pentru hotelul omonim deţinut de Prahova Estival 2002 SA, cu un preţ de pornire de 5.482.155 lei. Preţurile au fost diminuate cu 50% şi nu conţin TVA. În martie 2017, fraţii Ioan şi Viorel Micula au scos la vânzare 11 din cele 12 hoteluri pe care le au pe litoralul românesc, dar nu s-a găsit niciun cumpărător. Businessul din turism este unul ciudat pentru miliardarii bihoreni, în condiţiile în care toate hotelurile din Constanţa au raportat pierderi în toţi anii scurşi de la preluarea lor de la stat. Probleme sunt şi la celelalte aproximativ 30 de firme controlate de familia Micula. Numai de la European Food, statul are de recuperat aproape 100 de milioane de euro, potrivit datelor ANAF.

 

Subiecte în articol: hoteluri fratii nicula
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri