Jurnalul.ro Ştiri Politică I-am speriat pe europeni cu obiceiurile mioritice

I-am speriat pe europeni cu obiceiurile mioritice

de Marius Gîrlașiu    |   

Cum fiecare popor are conducătorii pe care îi merită, românii au trimis în Parlamentul European politicieni făcuţi parcă după chipul şi asemănarea alegătorului obişnuit. Aşa au ajuns în centrul politicii europene nume celebre ca Gigi Becali, Elena Băsescu sau Adrian Severin. În cei zece ani de UE am trăit momente penibile care au făcut înconjurul Europei, dar şi deliciul televiziunilor ahtiate după senzaţional.

 

În cei zece ani de UE, românii i-au învăţat şi pe europeni semnificaţia cuvântului “penal”. Luna trecută, fostul eurodeputat Adrian Severin a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. În decembrie 2010, Severin s-a aflat printre cei trei europarlamentari care au acceptat să-și vândă serviciile unor jurnaliști ai ziarului Sunday Times, care pretindeau că se ocupă cu acțiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente. Dacă slovenul Zoran Thaler și austriacul Ernst Strasser au demisionat din Parlamentul European, renunțând la imunitatea parlamentară, românul Adrian Severin a refuzat, susținând că este vorba de "o înscenare” pusă la cale de “agenți provocatori cu o motivație politică". “Sunt cel mai sărac om politic din România. Mi-am sacrificat familia și prietenii. Nu pot să recunosc că România a trimis în cele mai importante funcții un hoț”, spunea Severin în ultimul cuvând în faţa judecătorilor.

Înţelepciunea lui Solomon

Un alt moment cu specific pur românesc s-a petrecut în Parlamentul European la votul din 2009 pentru învestirea Comisiei Barroso. Latifundiarul Gigi Becali s-a numărat printre cei care au luat cuvântul, timp de 36 de secunde, în dezbaterea programului lui Jose Manuel Barroso. "Domnule Barroso, am citit documentul dumneavoastră, dar, sincer, vă votez mâine pentru că eu cred că Europa are nevoie de un om religios şi creştin ca dumneavoastră, cu această educaţie. Eu cred că mâine dumneavoastră veţi fi Preşedintele Comisiei şi vă rog, domnule Barroso, să vă rugaţi la Dumnezeu să vă dea ce i-a dat lui Solomon: înţelepciune pentru a conduce Comisia Europeană. Doamne ajută!", a spus Gigi europarlamentarul. Celebre au rămas şi gafele Elenei Băsescu din discursurile susţinute în plenul Parlamentului European. De notorietate este momentul în care EBA a încurcat dezbaterile în plenul PE, uluindu-şi colegii de la Bruxelles. Într-o dezbatere cu tema "Impas instituțional privind planurile multianuale de gestionare a pescuitului", mezina lui Băsescu a citit un discurs despre... Arctica. În momentul în care i s-a tăiat microfonul, mezina familiei Băsescu a început să gesticuleze, crezând că e vorba de o problemă tehnică.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri