Jurnalul.ro Ştiri Observator Ia românească, inclusă în patrimoniul UNESCO de Ziua Națională

Ia românească, inclusă în patrimoniul UNESCO de Ziua Națională

de Andreea Tiron    |   

România a primit cel mai frumos cadou de ziua ei: IA, cămașa cu altiță, a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Intangibil al Umanității UNESCO.

Extraordinara asociație La blouse roumaine a transmis felicitări tuturor celor care nu au renunțat să creadă în fabuloasa IE românească:

 "Cel mai frumos cadou de 1 Decembrie!

IA, cămașa cu altiță, a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Intangibil al Umanității UNESCO!

Felicitări, România și Republica Moldova! La mulți ani!

Felicitări și mulțumiri tuturor comunităților, grupurilor, experților, asociațiilor și instituțiilor care au contribuit la acest succes istoric! Felicitări tuturor oamenilor, în marea lor majoritate femei, care, începând cu 2012, au creat de la firul ierbii, organic, cea mai frumoasă mișcare culturală românească dedicată IEI și cămășii tradiționale românești în general!

Recunoștință veșnică strămoașelor și strămoșilor noștri care ne-au transmis din generație în generație, povestea noastră despre lume și viață înscrisă pe cămașa de lumină a acestui popor!"

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Proiectul a fost susținut atât de România, cât și de Republica Moldova:

"Echipa Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO este mândră că a putut participa la acest extraordinar efort național de înscriere a cămășii cu altiță pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al umanității.

„Înscrierea elementului Arta cămășii cu altiță - element de identitate culturală în România și Republica Moldova pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității

Astăzi, 1 Decembrie, în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial care se desfășoară la Rabat, Maroc, a fost adoptată decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

În cadrul reuniunii, plecând de la recomandările Organului de Evaluare, reprezentanții celor două țări au prezentat informații privind contribuția elementului la vizibilitatea și semnificația patrimoniului cultural imaterial național și universal, conexiunea cu alte elemente de patrimoniu, dialogul între comunități, cercetători și ONG-uri, precum și măsurile de salvgardare implementate în comun de ambele state cu implicarea comunităților, purtătorilor și societății civile.

Cele 24 de state membre ale Comitetului au apreciat valoarea elementului pentru identitatea culturală a celor două țări, funcțiile sociale ale acestuia, aportul la consolidarea dialogului între comunități și la incluziunea socială, precum și importanța măsurilor actuale și viitoare de salvgardare implementate în cooperare cu comunitățile de purtători, în vederea promovării cămășii cu altiță, inclusiv prin intermediul acțiunilor de educație formală și non-formală.

Înscrierea în Lista Reprezentativă asigură o mai bună conștientizare a valorii acestei arte tradiționale, care a devenit, în ultimele decenii, un reper important de identitate națională, precum și a necesității de protecție a practicilor specifice de creație transmise din generație în generație, în cadrul comunităților de pe ambele maluri ale Prutului.

Reușita de astăzi se datorează, în cea mai mare măsură, generațiilor de creatori ai cămășii cu altiță, asigurarea transmiterii patrimoniului în cadrul comunităților purtătoare fiind unul dintre cele mai importante criterii care definesc acest element.

În complexul proces de înscriere, implicarea comunităților de meșteri populari din cele două țări a reprezentat un aspect definitoriu al dosarului declarat câștigător.

În urma deciziei de astăzi, instituțiile culturale din România, precum și societatea civilă în ansamblul ei, au datoria de a continua să încurajeze activ efortul remarcabil pe care aceste comunități și acești creatori îl fac în păstrarea și promovarea, de manieră durabilă, a elementelor de patrimoniu cultural imaterial din România.

Delegația României la Rabat este condusă de Demeter Andras Istvan, secretar de stat în Ministerul Culturii, și le include pe Simona-Mirela Miculescu, Ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, și Ioana Baskerville, punctul focal pentru Convenția 2003.

Delegația Republicii Moldova este condusă de Sergiu Prodan, Ministrul Culturii al Republicii Moldova. Din aceasta fac parte: Corina Călugăru, ambasador, delegat permanent al Republicii Moldova pe lângă UNESCO și Andrei Prohin, expert în patrimoniul cultural imaterial.

Ministerele Culturii - responsabile de dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” - aduc mulțumiri pentru neprețuitul sprijin acordat de Ministerele Afacerilor Externe din România și din Republica Moldova și de către echipele Delegațiilor permanente ale celor două state pe lângă UNESCO.''

Comunicat al Ministerelor Culturii din România și Republicii Moldova

Subiecte în articol: ia românească Patrimoniul UNESCO
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri