Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ia-ți cadoul de Crăciun de acum dacă te gandești să îl iei din China!

Ia-ți cadoul de Crăciun de acum dacă te gandești să îl iei din China!

Provincia chineza Guangdong este punctul fierbinte al planetei în această perioadă. Regiunea afectată puternic de înmulțirea numărului de îmbolnăviri cu virusul Sars Cov 2  a fost pusă sub restricții drastice, fapt ce prejudiciază şi transportul feroviar.

Cel mai mare port din sudul Chinei operează la capacitate redusă, încă din luna mai, producând întârzieri mari în lanţul de transport de mărfuri internaţional. 

Terminalul Yantian este aglomerat de navele ce așteaptă să primească aviz pozitiv pentru a părăsi portul. Daunele provocare de aceste măsuri restrictive sunt majore, fiind afectaţi marii producători şi comercianți dependenți de mărfurile şi materiile prime importate din China. 

Specialiştii în transporturi estimează că situaţia nu de va redresa chiar curând şi cele mai mari efecte ale restricțiile ale situaţie actuale se vor vedea abia în preajma Crăciunului. Previziunile sunt destul de sumbre, întrucât timpul de aşteptare al navelor este ridicat, iar volumul de cereri tot mai mare. Specialiştii atrag atenţia că mărfurile comandate acum vor putea avea întârzieri considerabile. Analiştii atrag atenţia celor ce sunt dependenţi de mărfurile chinezeşti că bunurile pentru Crăciun nu vor ajunge la timp dacă comenzile nu sunt plasate încă de acum.

Care sunt cele mai afectate sectoare

Clar sectorul jucăriilor va fi unul puternic lovit de această criză a transporturilor, acestea fiind realizate preponderent în China. Pe urma blocajului suferă şi marii producători de echipamente electronice, care depind de cipurile realizate în această ţară, dar şi industria auto. China este unul dintre cei mai mari producători de propilenglicol din lume. Substanța este materie primă pentru antigel, creme, cosmetice,  lichid ţigară electronică, soluţii degivrate, solvenți pentru igienizare. Deci toate aceste sectoare vor fi afectată, dacă restricţiile impuse de guvernul chinez se vor păstra în vigoare în următoarele luni.

Operatorii a căror activitate se bazează exclusiv pe mărfurile de import asiatice sunt consiliaţi fie să găsească alternative, fie să realizeze comenzile pentru desfășurarea business -urilor din timp. Englezii au fost printre primii care au înţeles efectele generate de criza transporturilor, însă cei mai mari comercianţi deja şi-au luat măsuri de precauţie, realizând comenzile pentru produsele sezoniere de iarnă încă de la primele semne de blocaje.  Asemeni lor multe companii cu reputaţie, care focusează atenţia asupra vânzărilor de Crăciun au luat deja toate măsurile, în vederea realizării stocurilor de marfă. Comercianții din România şi marile lanțuri de retail, abia acum încep să observe efectele generate de situaţia sanitară din regiunea Shenzen. 

În acest an, în perioada Crăciunului vă trebuie să ne aşteptăm fie la prețuri mai mari pentru articole de sezon şi jucării, fie la o reorientare a strategiilor. Pentru comercianţii mici, producătorii locali pot fi o alternativă de luat în calcul, însă pentru marile lanţuri, dependente de fluxul de bunuri din China, aprovizionarea cu produse specifice sărbătorilor de iarnă ar putea fi o adevărată provocare. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri