Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii IBM înregistrează o scădere a acțiunilor din cauza reducerii cheltuielilor pe proiecte non-GenAI

IBM înregistrează o scădere a acțiunilor din cauza reducerii cheltuielilor pe proiecte non-GenAI

de Redacția Jurnalul    |   

Acțiunile IBM au scăzut cu peste 6% joi, pe fondul reducerii cheltuielilor clienților pentru proiectele non-GenAI, ceea ce a afectat segmentul de consultanță al companiei, scrie Reuters.

Acțiunile IBM au înregistrat o scădere de peste 6% joi, după ce compania a raportat că reducerea cheltuielilor în rândul clienților pentru proiecte non-GenAI a afectat segmentul său de consultanță.

Această tendință ar putea duce la o scădere a valorii de piață a companiei, estimată la 214 miliarde de dolari, cu peste 13 miliarde de dolari, dacă pierderile se mențin.

Perspectivele economice incerte au determinat clienții IBM să reducă cheltuielile discreționare și să prioritizeze proiectele GenAI, ceea ce a creat un impact în ceea ce privește creșterea serviciilor de consultanță.

Potrivit analiștilor de la RBC Capital Markets, segmentul infrastructurii, care a avut o evoluție bună până acum în acest an, a încetinit înainte de ciclul de reîmprospătare din FY/25, iar consultanța s-a confruntat cu dificultăți legate de cheltuielile discreționare, reflectate în semnarea contractelor în scădere.

Venitul total al IBM a crescut cu aproximativ 1%, ajungând la 14,97 miliarde de dolari, sub așteptările de 15,07 miliarde de dolari.

Analiștii de la Piper Sandler vorbesc despre stagnarea cheltuielilor discreționare arată restricții continue în bugetele IT pe termen scurt, în special pentru proiectele non-AI, dar există o rază de speranță pentru creșterea durabilă din 2025.

Pe de altă parte, segmentul de software al IBM a avut o evoluție pozitivă în trimestrul al treilea, cu o creștere a veniturilor de 9,7%, ajungând la 6,52 miliarde de dolari, pe fondul extinderii infrastructurii cloud pentru tehnologia GenAI.

Compania anticipează că tendințele veniturilor vor continua în următorul trimestru, cu o forță venind din partea software-ului, dar cu dificultăți în consultanță din cauza cheltuielilor discreționare și a infrastructurii înainte de reîmprospătarea de anul viitor.

Analiștii de la BofA Securities estimează că consultanța va rămâne mai slabă în prima jumătate a anului 2025, dar va fi compensată de accelerarea ciclului de software și mainframe.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri