Jurnalul.ro Ştiri Externe Împăratul a abdicat. Trăiască împăratul!

Împăratul a abdicat. Trăiască împăratul!

Împăratul Akihito al Japoniei a abdicat marţi, după 30 de ani şi cinci luni pe tronul țării, iar locul său a fost luat de fiul său cel mare, prinţul moştenitor Naruhito. Ceremonia de abdicare a împăratului Akihito a început ieri dimineață cu o serie de procesiuni private, care au marcat prima renunțare la Tronul Crizantemei înregistrată în ultimele două secole în Japonia.

În prima parte a ceremoniilor private, împăratul şi-a anunţat abdicarea în faţa strămoşilor mitologici ai familiei imperiale japoneze. În ultimul său discurs oficial, el a declarat că doreşte „Japoniei şi lumii întregi pace şi prosperitate”. „Sunt profund recunoscător pentru oamenii care m-au acceptat ca simbol şi care m-au susţinut”, a declarat al 125-lea împărat al Japoniei. Împăratul de 85 de ani a primit permisiunea legală de a abdica, după ce a declarat că se simţea în imposibilitatea de a-şi îndeplini rolul din cauza vârstei sale şi a stării generale de sănătate. Împăratul Japoniei nu deţine putere politică, ci serveşte drept simbol naţional. Fiul său, prințul Naruhito, a urcat astăzi pe tronul Crizantemei, începând o nouă eră. Naruhito, născut pe 23 februarie 1960, a devenit moştenitor al tronului nipon în ianuarie 1989, după decesul bunicului său, împăratul Hirohito. Prinţul Naruhito a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Gakushuin din Tokyo în 1982 şi, în anul următor, s-a înscris la Merton College din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie, unde a studiat timp de încă trei ani.

 

 

Japonia va intra, începând de astăzi, în primul an al erei imperiale „Reiwa” („frumoasă armonie”), după trei decenii de eră „Heisei” („obţinerea păcii”).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri