Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate În cazul durerilor de spate, dormitul pe o scândură este o aiureală

În cazul durerilor de spate, dormitul pe o scândură este o aiureală

de Florin Condurateanu    |   

Când s-a ridicat în poziţie verticală şi a devenit astfel şeful suprem a tot ce există, omul a trebuit să suporte modificări importante în organism. Acomodarea cu poziţia bipedă a durat ani nenumăraţi. În două puncte ale organismului acomodarea continuă şi astăzi. La coloana vertebrală, care trebuie să facă faţă la multe forţe ce o încarcă şi la sistemul vaselor din creier, unde apar acele umflături nedorite în pereţii vaselor cerebrale, anevrismele cu risc  de spargere cu hemoragie în creier.

 

Chinuită de multe presiuni ale forţelor, coloana trebuie să fie menajată. Iată câteva sfaturi pentru a proteja propria coloană vertebrală. Când avem de cărat greutăţi e indicat să împărţim cumpărăturile în două plase ca să le transportăm câte una în fiecare mână. Astfel nu solicităm coloana doar pe o parte dacă împovărăm cu plasele grele doar unul din braţe. Medicii de specialitate atrag atenţia că acea practică a suferinzilor de dureri la coloană şi anume să doarmă pe o scândură, unii dorm chiar pe o uşă acoperită de cearceaf, este o aiureală. Nu se îmbunătăţeşte deloc starea herniei de disc şi dormitul pe o suprafaţă tare nu alungă durerile. E cazul să se doarmă pe o saltea ceva mai rigidă ca să nu se afunde corpul în moliciunea ei. Şi fiindcă a venit vorba de coloană, o altă povaţă a medicilor nu trebuie uitată. Ridicarea din pat dimineaţa nu trebuie să se facă brusc, din prima, ci printr-o succesiune de mişcări. Mai întâi omul trebuie să se rotească pe o parte. Să întârzie în poziţia laterală câteva secunde şi apoi să se ridice în fund. Ridicarea în şezut trebuie să se facă ajutându-te de cot, cu sprijin intermediar pe cot. După alte câteva  secunde, din poziţia în şezut omul se poate ridica în picioare. Această succesiune de faze intermediare  în ridicarea la verticală menajează şi creierul, prin ridicarea bruscă, din prima există riscul să nu ajungă rapid destul sânge la creier şi adesea survine leşinul. La fel, când ridicăm de jos un obiect sau când ne legăm şireturile şi revenim rapid la poziţia verticală avem ameţeli şi stări de leşin. Orice ridicarea de jos la verticală se face în etape, cu câteva secunde între mişcări.

 

Când suntem aşezaţi pe scaun şi sună telefonul fix, aflat pe o măsuţă niţel în spate nu e bine să ne întoarcem brusc, rotind coloana căci forţăm vertebrele, mai exact discurile dintre vertebre. Este riscantă această mişcare de torsionare a coloanei vertebrale. Telefonul poate aştepta 10 secunde ca rotirea spre receptor să se facă lent, nu exploziv. În egală măsură, această rotire bruscă nu e de dorit când vrem să luăm o carte din biblioteca din spate, noi stând pe scaun.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri