Incunabulul de la Lübeck, din 1488-1493, realizat de Bartholomaeus Gothan, este primul din ediția sa, conținând 12 pagini referitoare la poveștile despre Vlad Țepeș. Acest incunabul conține rarisim și gravura care îl reprezintă pe Vlad Țepeș, însoțită de un text tipărit într-un dialect din nord-vestul Germaniei. Contextual, edițiile germane ale povestirilor despre Dracula aveau reproduceri însoțite de mici istorioare sugestive, tipărite și colorate manual. Erau vândute în marile târguri ale Germaniei și Europei, cu scopul de a promova în mod deliberat o imagine deformată despre așa-zisele atrocități provocate de voievodul muntean sașilor din Transilvania. Titlul, “Vlad Țepeș, zis și Vlad Dracul - Uan Deme Quaden Thyrane Dracole Wyda”, referă la legendele țesute în jurul numelui său.
Până în acest moment, se cunosc doar alte două gravuri ilustrându-l pe Vlad Țepes imprimate în incunabule, păstrate - una la British Library, iar alta la Biblioteca Națională din Budapesta.
O altă piesă iconică a licitației este prima cazanie românească publicată de Biserica ortodoxă, în 1642, cu un an înaintea Cazaniei lui Varlaam al Moldovei. Cazania de la Govora a fost tipărită în timpul lui Matei Basarab, epocă de renaștere culturală, și este prima carte scrisă în limba română. Predicile sunt traduse după Evanghelia învățătoare din 1619 a ucraineanului Kiril Trankvillion Stavrovețki. Traducătorul este ieromonahul Silvestru, egumenul Mănăstirii Govora, același care a tradus și o parte din Noului Testament (Bălgrad/Alba Iulia, 1648). Piesa pornește în licitație de la suma de 3.500 de euro.
O altă raritate absolută a licitației este și caietul lui Emil Cioran, conținând manuscrisul unei părți din „Amurgul Gândurilor". Aceasta este ultima carte publicată în țară de Cioran, în 1940, după “Pe culmile disperării” (1934), “Cartea amagirilor” (1936), “Schimbarea la față a României” (1936) și “Lacrimi și sfinți” (1937). Textul este scris cu cerneală neagră și prezintă ultima corectură a textului înaintea trimiterii la tipar. Pentru acest lot, prețul de pornire este de 3.000 de euro.
Cărțile majore ale literaturii române, cu semnăturile și dedicațiile autorilor
Iubitorii de carte au prilejul să adjudece exemplare rare, ce poartă semnăturile celor mai mari scriitori români, iar uneori chiar și dedicațiile acestora către alți literați, oameni politici ori persoane importante din cercul lor intim.
Primul lot al licitației, cu prețul de pornire de doar 100 de euro, este lucrarea „Oul și sfera”, de Nichita Stănescu, București, 1967. Exemplarul cuprinde o frumoasă dedicație olografă a autorului, datată și semnată, către actrița Ilinca Tomoroveanu. Pentru 200 de euro, este scos la licitație un exemplar din „Patul lui Procust", de Camil Petrescu, București, 1933, cu dedicația și semnătura olografă a autorului. Un alt exemplu de dedicație specială este întâlnit în exemplarul „Viață de excepții”, semnat de Adrian Păunescu, cu dedicația sa către criticul literar Șerban Cioculescu, „Marelui nostru învățător, Șerban Cioculescu, această zădărnicie voioasă”.
Piesele din cadrul licitației alcătuiesc, la Palatul Cesianu-Racoviță, un muzeu în miniatură destinat bibliofililor și investitorilor în istorie, dar și tuturor celor care sunt în căutarea unor piese muzeale, de colecție.
Cele 200 piese sunt expuse până pe 21 noiembrie și pot fi admirate în regim gratuit de luni până duminică în intervalul 10:00-20:00.