Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Infecția ascunsă care poate duce la infertilitate

Infecția ascunsă care poate duce la infertilitate

Infecția cu chlamydia e una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală care poate afecta atât bărbații cât și femeile. Netratată la timp, infecâia poate avea efecte negative pe termen lung, printre acestea numărându-se în special inferitilitatea. Din cauza faptului că de multe ori infecția este asimptomatică și poate trece neobservată o bună bucată de vreme este bine să cerem medicului trimitere la analize inclusiv pentru această infecție, la controlul de rutină, mai ales dacă partenerul sexual s-a schimbat de la ultima vizită la medic.

Chlamydia, spun medicii, este de 50 de ori mai întâlnită decât sifilisul și de trei ori mai obișnuită decât gonorea, însă, paradoxal, nu e la fel de cunoscută. Chiar dacă de cele mai multe ori infecția nu produce simptome, la 5-10 zile de la infectare pot apărea anumite semne care să ne pună pe gânduri.

La femei aceste semne sunt în general durerile abdominale, scurgerile vaginale abundente, cu miros și culoare modificate, sângerările în afara ciclului mentrual, temperatuă ușor crescută, inflamații ale vaginului, dureri la contactul sexual sau chiar la urinare și nevoia foarte deasă de a urina. La bărbați infecția se poate manifesta prin durere sau arsuri la urinare, scurgeri cu puroi, apoase sau chiar albicioase, inflamarea testiculelor.

Complicații și efecte secundare

Tratamentul infecției cu chlamydia este extrem de important pentru că în absența lui pot apărea complicații precum infertilitatea sau sarcini extrauterine. În funcție de caz, medicul poate recomanda tratamentul cu antibiotice care au de obicei o eficiență crescută, mai ales dacă infecția este descoperită la timp. Totuși, deși rata de succes a tratamentului este una ridicată, pacienții ar putea avea parte și de efecte secundare neplăcute în timpul tratamentului cu antibiotice. Printe acestea se numără durerile de stomac, grețuri, diaree, probleme gastro-intestinale.

Atenție! În cazul în care rămâne netratată infecția cu chlamydia poate duce la boală inflamatorie pelvină sau anexită. Potrivit medicilor, aproximativ 10-15% dintre femeile care nu tratează corect această infecție ajung să sufere de anexită. În cazul bărbaților, infecția netratată poate duce la epididimită (inflamația tubului care depozitează sperma, la nivelul testiculelor) sau chiar la artrită reactivă, o boală sistemică în care inflamația apare mai ales la nivel articular.

 

Subiecte în articol: Infecția cu chlamydia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri