Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Instituţiile publice cumpără orice, dar cu respectarea legi. Achiziţii trăsnite: biciclete de damă, bomboane şi o unghieră

Instituţiile publice cumpără orice, dar cu respectarea legi. Achiziţii trăsnite: biciclete de damă, bomboane şi o unghieră

de Cristian Anton    |   

Primăriile, instituţiile sau companiile publice cumpără, zi de zi, produse sau servicii dintre cele mai trăznite, prin metoda achiziţiei directe. Atâta timp cât nu depăşesc valoarea stabilită de lege, funcţionarii îşi iau tot ce le doreşte sufleţelul, din fondurile instituţiei: biciclete de damă, bomboane, compot de ananas, bocanci etc. Nu costă mult, deci nu atrag atenţia, deşi este evident faptul că vorbim despre obiecte de uz personal, luate cu bani publici. Un exemplu, deopotrivă elocvent şi amuzant: o primărie a făcut public contractul de achiziţie a unei unghiere. Una singură.

Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) publică zilnic mii de anunţuri de achiziţii, ale tuturor instituţiilor publice din România. După cum e şi normal, atenţia se îndreaptă îndeosebi asupra licitaţiilor, fiindcă acolo se cheltuie cei mai mulţi bani, pentru lucruri cu adevărat importante, de utilitate publică fără echivoc. Pe SEAP există însă şi secţiunea dedicată achiziţiei sau cumpărării directe, o procedură de a cumpăra produse, servicii sau lucrări a căror valoare nu trebuie să depăşească suma de 13.000 lei, fără TVA. Evident, este perfect normal să vezi aici şcoli care cumpără cretă sau coli de hârtie, spitale care achiziţionează medicamente ori produse de curăţat, primării ce anunţă achiziţii de alimente, pentru că au în subordine cantine sociale etc. Există însă şi produse a căror achiziţie îţi atrage atenţia, pentru că e greu să le încadrezi la vreo utilitate publică.

Munca de secretară, externalizată

Primăria comunei mureşene Acăţari a decis, astfel, să cumpere 15 perechi de bocanci de vară Urban E2- P/2D Series, cu mărimi cuprinse între 38 şi 46, la 164 lei perechea. Anunţul a fost postat pe 18.04 pe SEAP, iar bocancii au fost livraţi de firma bucureşteană Tactica Outdoor SRL. La rândul său, Apă- Canal Ilfov SA a anunţat pe SEAP, în aceeaşi zi, achiziţia directă a patru biciclete de oraş Citadinne 26, pentru femei. Bicletele au costat 535 lei bucata şi au fost furnizate de Eurosport DHS SA, din Deva. Dacă cei de mai sus mai fac ceva mişcare cu bocancii şi bicicletele lor, funcţionarii de la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Satu Mare par loviţi de lene cronică. Altfel nu se explică de ce au plătit o firmă, Oficial Press SRL din Huedin, cu 273,95 lei, pentru trimiterea unui anunţ de 1001- 2000 de semne la Monitorul Oficial, un cotidian central şi pe un site guvernamental.  

Felicitări la radio şi bomboane

Edilii comunei buzoiene Verneşti sunt foarte ataşaţi de consătenii lor, astfel încât au decis să-i bombardeze cu urări pascale la radio şi tv. Primăria a plătit cu câte 800 de lei un număr minim de două felicitări audio în prima şi a doua zi de Paşte, la radio Focus FM, respectiv acelaşi număr minim de felicitări video la Focus TV. Banii au ajuns în conturile firmei buzoiene Casa Media SRL. Spiritul creştinesc sau de petrecere pe bani publici ai aleşilor locali este, însă, o constantă cotidiană. Pe posturile TV de manele sau muzică populară pot fi văzute zi de zi anunţuri şi dedicaţii ale primăriilor de comune, din toată ţara. În timp ce unii ciocnesc ouă pascale virtuale, alţii simt nevoia de ceva dulce, motiv pentru care decontează din banii instituţiei câteva pungi de bomboane. Am găsit aici cazul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti SA, care a publicat pe SEAP achiziţia a 20 de pungi de bomboane Kinder Shoko-Bons, cu 7,33 lei bucata, de la Selgros Cash&Carry SRL Braşov.

Contract fabulos

De ceva dulce le-a fost poftă şi edililor de la Primăria Isaccea, din judeţul Tulcea. Motiv pentru care au achiziţionat din fondurile instituţiei zece cutii de compot de ananas, cu 5,05 lei bucata, de la o prăvălie locală, Divertis Comixt SRL. Campionii absoluţi ai achiziţiilor bizare sunt însă cei de la primăria comunei vâlcene Roeşti. Instituţia a publicat pe SEAP anunţul de achiziţie directă a următorului produs, cu specificaţii clare: „Unghieră de unghii metalică ideală pentru pedichiură. Se foloseşte pentru tăierea lungimii unghiilor, vârfurilor şi pentru efectuarea formei unghiei”. Firma care a prins contractul vieţii se numeşte Infonet Service SRL, din Râmnicu Vâlcea, preţul achiziţiei a fost de 1,51 lei, iar cantitatea: o unghieră.

 

Subiecte în articol: contract institutii publice achizitii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri