Jurnalul.ro Cultură INTERFERENȚE CROMATICE, la Muzeul de Artă Roman

INTERFERENȚE CROMATICE, la Muzeul de Artă Roman

de Magdalena Popa Buluc    |   

Până în octombrie 2022, Muzeul de Artă din Roman, vă invită să admirați, pe lângă expoziția de bază, o expoziție tematică de pictură, cu lucrări din patrimoniul muzeului. O „întâlnire” pe simeze, cromatică, de viziune, tematică, stilistică, a unor lucrări semnate de artiști contemporani, cu abordări individuale a evoluției culturale și sociale cu un impact vizual specific.

 

De la realism la suprarealism, de la expresionism la simbolism, de la impresionism la cubism, lucrările relaționează conceptual, prin sensibile și profunde teme propuse, prin cromatica și spațiile propuse, care provoacă la un adevărat dialog pictural. Portrete, peisaje, compoziții care ne poartă prin universuri particulare fiecărui artist și care formează un tot unitar cromatic, compozițional și de viziune.

O întâlnire cu perioade istorice, cu evenimente sociale, economice, cu subconștientul, realități transpuse conceptual și simbolic în perspective cromatice și de forme, oferind un spectacol vizual intens care stârnesc interesul privitorului. Descoperim atitudini emoționale de impact prin cromatici intense, vibrante, linii și imagini clare în plină mișcare, forme geometrice descompuse, ca și figuri bine definite și conturate în culori multiple. Gama cromatică este bogată și variată. De la spații intense, agitate, reci la spații calme, calde, strălucitoare, cuceritoare și sensibile, care impun descoperiri și interpretări profunde, psihologice. De la albastrul sobru, profund, cu interpretări decorative, la galbenul solar cu încărcături simbolice și expresive. De la agitația cromatică pe spații mari, care determină anumite tensiune, la stări de liniște, de calm, de meditație. Și peste toate, acele simboluri care transcend din mesajele transmise, din temele cu accent pe uman, terestru și divin.

În prima sală, lucrările, de mari dimensiuni și în tratări cromatice de mare efect, maiestuoase, ne îndeamnă la o regăsire a primordialei legături a umanului cu natura, cu tradiția, acea firească, liniștitoare și creativă conviețuire cu terestrul, cu mama-natură. Natura și umanul rezonează într-un echilibru perfect cu un sentiment de bucurie, de împlinire, de echilibru, de supraviețuire reciprocă într-un cadru armonios, de împlinire sufletească, în acea regăsire a valorilor familiei, de tradiție care asigură însăși existența, evoluția și fără de care ne-am pierde într-un univers gol, fără de sentimente și fără de culoare.

În cea de-a doua sală, lucrările, pe spații și cromatici care emană, la o primă vedere, sentimente contradictorii, sunt supuse însă unor simbolistici în care domină umanul și divinul. Spații largi, înalte, cu cromatici solare, aproape divine, la intense, tragice cromatici terestre, ne îndeamnă la descoperiri cu un puternic impact ale luptei umanului cu umanul, la provocări exploratoare a mentalului, cu încărcături simbolice emoționale și peste care domină subtila comunicare cu divinul. Ne oprim în a treia sală în care regăsim o liniște absolută, un calm maiestuos, în care cele trei „entități”: umanul, natura și divinul, se subordonează într-o desăvârșită comuniune, pentru o regăsire a sentimentelor de pace, de liniște, de desăvârșire, într-o cromatică aproape monumentală, în stilizări grațioase de mare efect, cu o muzicalitate și de un romantism aparte.

O expoziție care ne îndeamnă la regăsiri și reinterpretări, la o analiză profundă a „eu-lui” și a societății, a trecutului, a unui prezent încă în „căutări” și la un repaus pentru un spectacol cromatic desăvârșit

Mihaela Ciobanu, muzeograf și curator al expoziției.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri