Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Invitație la bal, în anul aniversar pentru baronul Brukenthal

Invitație la bal, în anul aniversar pentru baronul Brukenthal

de Diana Scarlat    |   

Palatul Brukenthal din Avrig sărbătorește 300 de ani de la nașterea baronului. Cum altfel decât cu întoarcerea în timp? Celebrele grădini ale palatului de la Avrig, readuse la viață, își vor primi oaspeții cu aceleași delicatese ca acum mai bine de două secole. Faimoasa grădină de la Brukenthal Avrig, ce atrăgea nobilimea din Occident, cu două secole în urmă, este locul perfect pentru o astfel de incursiune în trecutul Transilvaniei, în această perioadă, tocmai pentru că există spațiu suficient pentru a păstra distanțarea, fără a face eforturi. Iar oaspeții vor avea ocazia să se transpună în epoca de glorie a locului

 

Baronul Samuel von Brukenthal s-a născut la 26 iulie 1721, la Nocrich. Avea să fie unul dintre cei mai importanți oameni ai politicii Transilvaniei, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea culturală a Ardealului. Cele două palate pe care le-a construit, la Sibiu și la Avrig, sunt identice. Iar din Avrig a făcut nu doar o reședință de vară, ci un loc în care să poată atrage cei mai importanți oameni ai Europei. Anul acesta, la aniversarea a trei secole de la nașterea fostului guvernator al Transilvaniei (funcție pe care a ocupat-o între anii 1777 şi 1787), Avrigul îl va celebra împreună cu oaspeții care vor dori să pornească pe urmele vechii nobilimi a Occidentului. Oranjeria palatului este astăzi locul în care vizitatorii pot să-și petreacă vacanța, departe de realitatea contemporană, într-un spațiu similar unui muzeu interactiv. Situat la poalele Munţilor Făgăraş, la doar 20 de kilometri distanță față de Sibiu şi 116 kilometri distanță față de Braşov, Palatul Brukenthal Avrig este singurul din sud-estul Europei care oferă priveliștea inegalabilă a unei grădini în stil baroc, la poalele Carpaților. Denumit și „Edenul din Transilvania”, ansamblul arhitectural baroc a fost reședința de vară a guvernatorului Transilvaniei, baronul Samuel von Brukenthal, încă din anul 1771. Astăzi, urmele acestei istorii culturale a Transilvaniei se pot simți în centrul orașului Avrig, unde inima grădinilor baroce încă bate, datorită Oranjeriei, care a fost reclădită din temelii și redată publicului larg.

 

Preparatele culinare care spun povești

 

Șnițelul vienez pare banal pentru mulți români, tocmai pentru că rețeta adusă de austrieci în Transilvania a devenit tradiție și s-a răspândit pe toată suprafața României. Totuși, la Avrig se face șnițelul după rețetele descoperite în arhivele locale, așa cum se făcea pe vremea baronului von Brukenthal. Originea șnițelului vienez e discutabilă. Unii cercetători ai tradițiilor culinare sunt de părere că este o reinterpretare a unui preparat milanez, dar alții arată că vienezii adoră dintotdeauna tot ceea ce este gătit pane, cu același tip de crustă de făină, ou și pesmet, din carne de vițel. De fapt, așa s-ar putea rezuma rețeta originală de șnițel vienez, care își are originea chiar în capitala Austriei: carne de vițel, făină, ou și pesmet pentru crusta care, la final, trebuie să fie aurie, uniform colorată și vălurită. „Aceste șnițele trebuie să fie mari. Așa e rețeta tradițională, dar și unul dintre secretele preparării. Carnea macră și fără pielițe se despică printr-o tehnică specială, de tip fluture, după ce se taie, mai întâi, o felie mai groasă. Carnea astfel despicată va avea forma unei cărți deschise, care apoi se bate, pentru o ușoară uniformizare. Apoi pesmetul este foarte important, pentru că acesta creează o barieră împotriva îmbibării cărnii cu uleiul în care se prăjește. Șnițelele prăjite doar în făină și ou sunt mai uleioase. Șnițelul vienez autentic se prăjește în unt clarifiat, «Butterschmalz», care încă reprezintă o tradiție în Austria”, explică unul dintre bucătarii Palatului Brukenthal din Avrig. Pe lângă celebrul preparat culinar cu istorie seculară, la Avrig mai sunt și alte tradiții culinare cu origini austriece, precum ștrudelul, dar și sucurile de fructe naturale și socata, dar și supa cremă de bostan, o delicatesă cu specific local. 

 

Avrigul are o istorie a ospitalității de peste două secole, fiind locul de întâlnire al celor mai importanți oameni din Europa. La fel și preparatele culinare de aici, care au devenit tradiție locală.

 

Ne gândim, în această perioadă, la toți cei care vor să aibă un concediu în siguranță, iar Palatul Brukenthal din Avrig oferă această posibilitate de a petrece o vacanță în mijlocul naturii, departe de aglomerație, într-un spațiu care le va oferi tuturor posibilitatea de a păstra distanța, natural. 

 

Arnold Klingeis, reprezentantul Palatului Brukenthal Avrig

 

Personalitatea care a pus Avrigul pe harta Europei

 

Baronul Samuel von Brukenthal, jurist sas, guvernator al Transilvaniei, s-a remarcat în istoria ultimelor trei secole prin faptul că a iniţiat un şir de măsuri ce vizau reformarea administraţiei, fiscalităţii, jurisdicţiei, precum şi viaţa economică şi culturală din Transilvania. Baronul a rămas în istoria Transilvaniei și ca omul care a apărat interesele comunităţii săsești din Transilvania în faţa împărătesei Maria-Tereza. A avut una dintre cele mai valoroase biblioteci de corespondenţă cu Voltaire, cu împăratul Austriei şi cu alţii. A reformat finanţele şi sistemul fiscal în Imperiul Habsburgic, a fost foarte apreciat pentru cunoştinţele sale culturale şi un abil diplomat. A fost un mare colecţionar de artă, iar palatul lui din Sibiu - Muzeul Brukenthal inaugurat în anul 1817 și cel mai vechi din România - adăposteşte colecţia sa de artă. În anul 1779 a construit la Sibiu palatul, în stilul barocului târziu, după model vienez. Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public. Palatului Brukenthal, situat în centrul istoric al oraşului Sibiu, în Piaţa Mare, este unul dintre cele mai importante monumente în stil baroc din România. Palatul Brukenthal din Avrig este copia fidelă a celui din Sibiu, pe care baronul a construit-o ca reședință de vară, având avantajul unui spațiu foarte extins pentru celebrele grădini cu Oranjerie, în stil vienez. 

 

 

Evenimente în stil baroc

 

Palatul Brukenthal de la Avrig va organiza, în limita posibilităților din această perioadă, o serie de evenimente, în anul celebrării personalității istorice al cărei nume îl poartă. Grupate sub denumirea „Brukenthal – 300 de ani”, evenimentele vor aduce în atenția publicului larg și a turiștilor care doresc să-și petreacă vacanța la palatul din Avrig, istoria europeană a acestor locuri. Fie că vor fi evenimente legate de modă, de pictură, de muzică sau de gastronomie, toate acestea vor aminti de efervescența culturală a locului, așa cum a intrat în istoria ultimelor două secole. Palatul de la Avrig este unicul monument istoric din România care a reușit să reînvie spiritul baroc în inima Transilvaniei, prin organizarea mai multor ediții ale festivalului Toamna Barocă. Astfel a reintrat în circuitele turistice de top, în special pentru cei care vizitează Bâlea Lac, dar și pentru cei care preferă turismul cultural, făcând excursii la Sibiu, Brașov și Avrig – orașul fiind situat între cele două mari localități.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri