Legea are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului juridic şi instituţional general şi necesar în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă sau al cărei capital este constituit cu participaţie provenind în mod direct sau prin firme interpuse din Federaţia Rusă ori din ale cărui organe de administrare fac parte persoane din Federaţia Rusă.
Legea a fost aprobată la sfârșitul lunii noiembrie de Camera Deputatilor cu 257 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și patru abțineri.
Proiectul a fost inițiat de Guvern.
„Un alt punct pe agenda ședinței de guvern e cel legat de protecția sistemelor informatice. Luăm astfel măsuri și propunem prin legislație protecția sistemelor informatice din administrația publică. Este o decizie foarte importantă în actualul context. Avem nevoie să ne coordonăm toate activitățile pentru a putea să ne protejăm de toate amenințările în spectrul cibernetic. Ținând cont de o serie întreagă de atacuri cibernetice care au avut loc și pe care le-am gestionat, este totuși nevoie să suplimentăm măsurile. Astfel, pe baza sesizărilor și celor discutate cu specialiștii din domeniu, care au constatat foarte clar că softurile rusești antivirus reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice, vom lua o decizie prin care să reglementăm cât se poate de practic protecția sistemelor informatice”, a spus pe 14 septembrie Nicolae Ciucă.
Ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, preciza că proiectul prevede interzicerea achiziționării de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenite din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse.
„De asemenea, în ceea ce privește produsele și serviciile actuale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, pentru care vom solicita procedură de urgență, aceste produse și servicii vor trebui deconectate, dezinstalate de la rețelele și sistemele informatice ale autorităților și instituțiilor publice centrale și locale”, a mai spus Burduja.
(sursa: Mediafax)