Jurnalul.ro Ştiri Externe Ion Cristoiu: Străduindu-se să atragă NATO în război, Zelenski face jocul lui Putin

Ion Cristoiu: Străduindu-se să atragă NATO în război, Zelenski face jocul lui Putin

Un război NATO – Rusia va cuprinde în mod necesar bombardarea Moscovei de către NATO şi bombardarea oraşelor europene de către Rusia. Şi ameninţată fiind cu cucerirea de către NATO, Rusia nu s-ar da în lături să folosească armele nucleare. S-a gîndit la asta Volodimir Zelenski?

Autoarea unui prim volum al unui monumental Tratat de Geopolitică, urmînd altor cinci cărţi din domeniul Geopoliticii, conferenţiar universitar Alba Iulia Catrinel Popescu de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I s-a remarcat, în chestiunea Războiului din Ucraina, ca una dintre puţinele voci lucide din România, ţară în care televiziunile de ştiri au primit liste cu cei care trebuie invitaţi să se pronunţe despre conflict, deoarece sînt ceea ce se cheamă „oameni siguri”, iar instituţii precum Academia, Biserica, Presa s-au transformat în oficine de propagandă de război. Recent pe Facebook, distinsa profesoară a expus cîteva consideraţii excepţionale despre cum face Volodîmîr Zelenski, preşedintele Ucrainei, noua starletă, nu doar a Pămîntului, dar şi a întregului Sistem solar, jocul ruşilor. Alba Popescu m-a surprins cu observaţia că Volodîmîr Zelenski a dat o lovitură NATO lăsînd de izbelişte Insula Şerpilor. Întrebîndu-se de ce nu a discutat cu România o formulă de condominiu prin care Insula Şerpilor să fi trecut sub protecţia NATO, cercetătoarea arată că prin cucerirea Insulei ruşii au ajuns într-un punct strategic la care aspirau de mult: în buza bazei NATO de la Mihail Kogălniceanu.

Sînt în postarea doamnei conferenţiar pe Facebook din 5 martie 2022 şi alte observaţii subtile, rod al gîndirii libere, opuse gîndirii rechiziţionate de regimul Klaus Iohannis şi ghiftuite cu adevăruri de-a gata.

În replică la aceste observaţii lucide ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Câmpeanu, membru al camarilei de la Cotroceni, cere Universităţii să se delimiteze ferm de atitudini precum cele ale profesoarei Alba Popescu. În deplinătatea facultăţilor sale mintale, Sorin Câmpeanu acuză gîndurile doamnei conferenţiar, specialistă în domeniu, ca fiind „un risc pentru siguranţă naţională” , o „atingere gravă adusă valorilor ocrotite de o societatea democratică”.

Las deoparte adevărul că Sorin Câmpeanu e specialist în coada vacii care se apără de muşte, şi prin urmare nimic nu-l îndreptăţeşte să se pronunţe despre consideraţiile unui specialist în Geopolitică. Dar chiar dacă ar fi fost doctor în Geopolitică, domnul ministru nu-şi poate permite să se răţoiască în stil bolşevic la o instituţie de învăţămînt superior pretinzîndu-i să bată din călcîie aşa cum face el în faţa Stăpînului de la Cotroceni. Ca toţi slujitorii regimului Klaus Iohannis, Sorin Câmpeanu ne cere să vedem în Volodîmîr Zelenski un Mîntuitor al lumii democratice, la care nu te poţi gîndi decît după ce ai căzut în genunchi. Poţi critica pe oricine de pe acest Pămînt: pe Joe Biden, pe Regina Angliei, pe Emmanuel Macron, pe Angela Merkel. Doar pe Zelenski, nu.

Slavă Domnului!
Nu sînt cadru didactic universitar.
Prin urmare, pentru ceea ce voi scrie mai jos nu pot fi demascat drept atentator la siguranţa naţională de specialistul în coada vacii care se apără de muşte.

Preşedintele ucrainean îi beşteleşte zilnic pe liderii occidentali, în frunte cu preşedintele american, pentru că nu implică NATO în crearea unei zone no-fly deasupra Ucrainei. Liderii politici occidentali, dar şi liderii NATO, îi răspund că o asemenea implicare ar însemna practic declanşarea Celui de-al treilea Război mondial. Însufleţit de a atrage NATO şi chiar omenirea într-o aventură riscantă, Volodîmîr Zelenski duce o campanie iresponsabilă de creare a unei presiuni a opiniei publice asupra liderilor occidentali pentru ca aceştia, îngrijoraţi electoral, să decidă intrarea în război cu Federaţia Rusă.

Nu ştiu dacă o decizie prin care NATO ar crea o zonă no-fly deasupra Ucrainei ar însemna un al treilea război mondial. Ştiu însă sigur că asta ar însemna ca NATO să facă jocul lui Vladimir Putin. Astfel că la argumentele aduse de doamna Alba Popescu tezei că Zelenski face jocul ruşilor, eu voi adăuga şi campania mediatică de o rară violenţă pentru a pune presiune publică pe NATO ca să intervină în conflict.

Că o asemenea decizie n-ar fi de nici un folos Ucrainei s-au pronunţat specialiştii militari din Occident. Zona no-fly creată de NATO înseamnă ca avioanele NATO să patruleze în spaţiul aerian al Ucrainei şi să doboare orice avion care ar încerca să pătrundă în zonă. Asta înseamnă că şi avioanele ucrainene nu vor putea zbura.

În Sud, de exemplu, bătăliile se dau pe sol. Rusia nu foloseşte aici aviaţia. Dacă Ucraina ar vrea să sară în ajutorul trupelor ei de la sol, avioanele NATO n-ar lăsa-o. Aşa cum s-a văzut pînă acum, Rusia a folosit cu precădere rachetele de croazieră, trase din spaţiul ei aerian. Crearea unei zone no-fly n-ar putea opri loviturile Rusiei.

Inutilă din punct de vedere militar, crearea unei zone no-fly de către NATO ar însemna o schimbare catastrofală în desfăşurarea războiului din Ucraina.

Pînă acum strategia Coaliţiei condusă de America a constat în păstrarea Războiului în hotarele Agresiunii Rusiei faţă de Ucraina. Ajutată cum n-a fost ajutată pînă acum nici o ţară în istoria modernă, Ucraina trebuie să învingă de una singură Rusia. Înfrîntă de o ţară mai mică, Rusia ar fi pusă în banca ei pentru totdeauna. Ca să nu mai spunem că prin această strategie Rusia e izolată pe plan internaţional.

Ce s-ar întîmpla dacă NATO ar interveni?
Ar însemna un Război între NATO şi Rusia.
E o certitudine că NATO ar învinge?
Greu de răspuns.
Dacă ne gîndim că Rusia nu şi-a angajat pînă acum întreg armamentul de ultimă oră, nu-i exclus ca un Război NATO – Rusia, care va fi un Război total să n-aibă drept cîştigător NATO.
Ca să nu mai spunem că pentru Vladimir Putin Războiul cu NATO ar putea fi şansa unei ieşiri onorabile în faţa propriului popor.
Una e să renunţi la Război din cauza Ucrainei şi alta din cauza celei mai puternice Alianţe militare din Istoria omenirii.

Apoi, Rusia ar fi în război nu cu Ucraina, ci cu o coaliţie militară condusă de America.
N-ar mai fi o agresiune a unei mari puteri militare împotriva unei ţări fără apărare, ci un Război duse de o Coaliţie militară de 30 de ţări, dintre care trei puteri nucleare, împotriva unei singure ţări, Rusia.

Vladimir Putin s-a străduit să-i convingă pe ruşi şi pe cetăţenii din Africa, Asia, America Latină, că ea duce un război cu NATO, mai precis cu Occidentul condus din America. Asta deoarece – zice el – în spatele Ucrainei stă Occidentul. Şi pentru că sancţiunile au fost nesăbuite şi pentru că Occidentul s-a lansat într-o rusofobie incompatibilă cu valorile democratice, efortul lui Vladimir Putin a avut succes în Rusia şi nu numai. Lesne de imaginat ce s-ar întîmpla în cazul unui război NATO – Rusia. Pentru Vladimir Putin ar fi o mană cerească. Ar putea susţine în faţa ruşilor că ţara a fost atacată de cea mai puternică coaliţie militară de pe glob, că e singură faţă în faţă cu 30 de ţări, o situaţie pe care nici o ţară din Istorie n-a avut-o pînă acum. Nu sînt convins că un război NATO – Rusia ar duce la înfrîngerea militară a Rusiei. Un astfel de război va cuprinde în mod necesar bombardarea Moscovei de către NATO şi bombardarea oraşelor europene de către Rusia. Sigur e însă că Războiul s-ar transpune în Război mondial. Pentru că Rusia ar fi îndreptăţită să ceară ajutor Chinei pe motiv că e ţinta unei agresiuni. Şi ameninţată fiind cu cucerirea de către NATO, Rusia nu s-ar da în lături să folosească armele nucleare.
S-a gîndit la asta Volodîmîr Zelenski?
Eu cred că nu s-a gîndit.
Altfel l-ar fi trecut un fior la gîndul că şi el va fi cenuşă!

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Ion Cristoiu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri