Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Isărescu joacă alba-neagra cu şefia BNR

Isărescu joacă alba-neagra cu şefia BNR

de Daniela Ivan    |   

La nici două zile de la declaraţia prin care a anunţat că în 2019 împlineşte 70 de ani şi că nu mai poate să rămână la şefia BNR, Mugur Isărescu şi-a nuanţat ieri poziţia. El a spus că “ Parlamentul în înţelepciunea lui poate să spună orice” făcând referire la faptul că în cazul lui parlamentarii ar putea accepta o derogare.

Mugur Isărescu a fost întrebat luni dacă va mai fi guvernatorul BNR anul viitor. El a răspuns: "Nu mai pot, am 70 de ani". Ieri, solicitat de jurnalişti să clarifice dacă într-adevăr se va retrage din funcţia de guvernator, Mugur Isărescu a subliniat că „această temă nu este, acum, de actualitate”, însă a menţionat că împlineşte 70 de ani, iar „la 70 de ani un profesor universitar nu mai poate să profeseze”.

“Oricum, toamna viitoare expiră mandatul; împlinesc 70 de ani şi e ca în profesorat, după 70 de ani nu se mai poate. Parlamentul, în înţelepciunea lui, va decide” Mugur Isărescu

Isărescu a mai spus că din căte ştie nu se mai poate să fie guvernator “chiar dacă se face această propunere”, însă nu a precizat dacă mai doreşte sau nu să candideze pentru un nou mandat. Pe 16 iunie 2014, Mugur Isărescu a primit pentru cinci ani cel de-al cincilea mandat pentru funcţia de guvernator, funcţie pe care o îndeplineşte din 4 septembrie 1990, cu întrerupere de un an când a fost prim-ministru.

Guvernatorul a făcut aceste declaraţii cu ocazia prezentării Raportului privind inflația. BNR a revizuit în creştere la 3,6%, de la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Isărescu a explicat că prețurile pentru energie, respectiv excedentul de cerere creat de majorările salariale au influențat semnificativ inflația și prognoza pentru viitor. Prognozele BNR indică că ratat anuală a inflaţiei va scila în jurul valorii de 5% pe parcursul trimestrelor II şi III 2018, urmând a se reduce începând cu trimestrul IV din 2018. Însă, este greu de stabilit o ţintă în contextul în care există multe modificări fiscale. “ Este greu să îți atingi ținta cu atâtea suișuri și coborâșuri fiscale din ultimii ani....Și e foarte greu de lucrat cu așa ceva fiindcă noi lucrăm cu anticipații și toate aceste creșteri și scăderi mari de impozite înseamnă foarte mult”, a spus  guvernatorul BNR cu ocazia prezentării Raportului privind inflația. Acesta a precizat că preţurile la energie şi la combustibili au contribuit decisiv la accelerarea inflaţiei, însă un factor important în creşterea inflaţiei este şi execedentul de cerere, determinat de creşterile salariale.

 

Subiecte în articol: mugur isarescu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri