Jurnalul.ro Ştiri Externe Blinken: Israelul are nevoie de un plan clar pentru Gaza, altfel va fi haos

Blinken: Israelul are nevoie de un plan clar pentru Gaza, altfel va fi haos

de Redacția Jurnalul    |   

Israelul are nevoie de un plan concret pentru Gaza, care se confruntă cu un potențial vid de putere ce ar putea fi umplut de haos, a declarat miercuri secretarul de stat american, Antony Blinken.

Washingtonul și aliatul său, Israelul, spun că Hamas nu poate continua să conducă Gaza după ce militanții grupării au declanșat conflictul cu atacuri asupra sudului Israelului care au ucis 1.200 de persoane la 7 octombrie.

„Nu susținem și nu vom susține o ocupație israeliană. De asemenea, bineînțeles, nu sprijinim guvernarea Hamas în Gaza. Am văzut unde a dus acest lucru de prea multe ori pentru locuitorii din Gaza și pentru Israel. Și, de asemenea, nu putem avea anarhie și un vid care este posibil să fie umplut de haos", a secretarul de stat american, Antony Blinken, citat de Reuters.

Diplomatul american a purtat numeroase discuții cu vecinii arabi ai Israelului cu privire la un plan post conflict pentru Gaza, de când Israelul a promis să scoată Hamas din enclava palestiniană, în urmă cu mai bine de șapte luni.

Însă Israelul afirmă că intenționează să păstreze controlul general asupra securității și a respins propunerile ca Autoritatea Palestiniană, care guvernează parțial în Cisiordania ocupată de Israel, să preia conducerea.

„Este imperativ ca și Israelul să se concentreze asupra a ceea ce poate și trebuie să fie viitorul. Trebuie să existe un plan clar și concret, iar noi așteptăm ca Israelul să vină cu ideile sale", a spus Blinken.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri