Impozitul este de 50% din din veniturile societăților din 2022 care este cu cel puțin 10% mai mare decât media veniturilor raportate între 2018 și 2021, și nu va depăși 25% din valoarea activelor nete la sfârșitul anului 2021.
Schema este diferită față de modul în care a fost prezentată marți de Trezorerie. Acea versiune prevedea o taxă de 35% care se aplica din ianuarie până în iulie 2023 și care era calculată pe profiturile companiilor energetice, și nu pe venituri, așa cum se prevede în ultimul proiect.
Roma se așteaptă să strângă aproximativ 2,565 miliarde de euro din această taxă, care urmează un cadru propus de Comisia Europeană și înlocuiește o taxă similară în vigoare în acest an, care a declanșat critici și refuzuri de plată din partea mai multor firme.
Conform noilor condiții stabilite în buget, care încă nu a fost publicat oficial, aproximativ 7.000 de producători și vânzători de energie electrică, gaze naturale și produse petroliere trebuie să plătească suma datorată până la jumătatea anului 2023.