Jurnalul.ro Ştiri Social Izbândă civică: clujenii câştigă Parcul Est

Izbândă civică: clujenii câştigă Parcul Est

de L. Budin    |   

Clujenii care, de un deceniu, se bat pentru ca o zonă semisălbatică din estul oraşului să fie transformată în parc, au aflat, cu bucurie, că visul lor are şanse să devină realitate. Primăria locală a lansat un concurs internațional de soluții pentru amenajarea celor 45,5 hectare. Dincolo de viziunea grandioasă a autorităţilor – spaţii pentru expoziţii, amfiteatru, terenuri de sport – , cetăţenii speră ca păstrarea biodiversităţii să rămână o prioritate.

 

Campania SOS Parcul Est, iniţiată de un grup civic devenit între timp asociaţie, a demarat cu paşi mici: cu tabel de semnături, cu hârtii la primărie pentru alei pietonale în jurul lacurilor aflate la răsărit de oraş, cu crosuri şi desene pe asfalt – ba chiar cu blocarea traficului auto. Treptat, s-a conturat tot mai clar scopul final: anume, ca zona aceea sălbatică, cu ochiuri de apă, cu stufăriş, cu păsări şi plante, să fie păstrată ca atare, în folosul clujenilor.

 

Gherila de zi cu zi

Acţiunile civice au continuat, pentru a pune pe agenda autorităţilor necesitatea înfiinţării parcului, pe o suprafaţă parţial deţinută de proprietari privaţi şi mult-râvnită de dezvoltatorii imobiliari. „Au contat tenacitatea noastră, prezenţa insistentă la şedinţele de consiliu local şi protestele, când s-a decis că în zonă e nevoie de un aquapark”, spune Adrian Dohotaru. Adrian e director executiv al asociaţiei Societate Organizată Sustenabil (SOS), care a luat naştere din grupul informal originar. 

„Am făcut tururi cu bicicleta, cu sute de participanţi, am colaborat cu universitari de la facultăţi din Cluj şi cu membri ai Societăţii Ornitologice Române, am iniţiat acţiuni de curăţenie... Toate aceste evenimente i-au făcut pe oameni mai conştienţi de frumuseţea şi de importanţa Parcului Est”, adaugă Adrian.

 

Oaza dintre blocuri

De ce e important parcul pentru oraş? „Pentru că devine cel mai relevant spaţiu public, într-o zonă care se dezvoltă intens din punct de vedere imobiliar, chiar dacă în bună măsură haotic”, explică Adrian Dohotaru. „S-a pus şi problema unui nou cartier, cu 60.000 de locuitori, deci e vital să fie acolo şi o suprafaţă verde. Şi planuri mai vechi, din interbelic şi din anii ’60, propuneau un parc în zonă”.

Deşi primăria vrea să amenajeze 45,5 hectare, propunerea celor din asociaţia SOS este de 66 hectare. „În zonă există o bază sportivă, un spaţiu verde aferent unui mall – toate acestea ar trebui integrate în parcul mare”, e de părere Adrian.

Cetăţenii care susţin demersurile asociaţiei speră ca amenajarea parcului să fie minim invazivă pe porţiuni cât mai mari, cu păstrarea atuurilor naturale.

 

 

„Ne-ar surâde ideea ca o parte din parc să fie declarată arie protejată urbană. Aşa am putea intra într-o reţea naţională de astfel de arii protejate şi am deveni o forţă ecocivică coordonată”.

Adrian Dohotaru, asociaţia SOS

 

 

Tema de concurs a fost publicată pe site-ul Ordinului Arhitecţilor din România. Jurizarea proiectelor va avea loc în februarie 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri