Jurnalul.ro Ştiri Externe Jocurile Olimpice 2024: Parisul se pregătește de o ceremonie de deschidere fără precedent, pe malul Senei

Jocurile Olimpice 2024: Parisul se pregătește de o ceremonie de deschidere fără precedent, pe malul Senei

de Redacția Jurnalul    |   

Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Ceremonia de deschidere nu va avea loc pe un stadion, ci pe malul Senei. Peste 6 500 de sportivi, în 85 de ambarcațiuni vor naviga pe lângă monumentele emblematice ale Parisului, inaugurând o nouă eră a Jocurilor Olimpice.

Evenimentul va reuni arta, sportul și cultura pentru a crea un spectacol de neuitat, depășind provocări logistice și de securitate fără precedent.

Jocurile Olimpice Paris 2024 se vor desfășura pe parcursul a 17 zile, începând de vineri, 26 iulie. La ora locală 19:30 (20:30 ora Românei), aproximativ 3 000 de dansatori, muzicieni și actori vor transforma malurile Senei și podurile sale într-o scenă maiestuoasă, urmând un traseu de șase kilometri de-a lungul râului până la Turnul Eiffel, unde a fost construită o scenă pentru a reproduce silueta acestuia.

Aceasta este a treia oară când capitala franceză găzduiește evenimentul (după 1900 și 1924). Monumentele emblematice ale Orașului Luminii se vor afla în centrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024, ale cărei detalii vor fi ținute secrete până în ziua cea mare. Spectacolul va dura trei ore și 45 de minute.

Peste 300 000 de persoane sunt așteptate să urmărească în direct Ceremonia de deschidere, dintre care 222 000 pe malurile superioare ale Senei și 104 000 pe cheiurile inferioare. În plus, 80 de ecrane gigant vor fi instalate în tot orașul, iar peste un miliard de oameni sunt așteptați să urmărească ceremonia din fața televizoarelor.

Directorul artistic Thomas Jolly promite că ceremonia „nu va ocupa doar cheiurile și podurile, ci și cerul și apa". Traseul va fi împărțit în douăsprezece secțiuni, aducând un omagiu sportivilor, spunând „o poveste despre ceea ce este Franța" - o țară a „diversității" - și sărbătorind „reunirea întregii lumi", potrivit lui Jolly.

Traseul de șase kilometri va începe la Pont d'Austerlitz, lângă Jardin des Plantes, și se va îndrepta spre vest de-a lungul Senei, trecând pe lângă repere celebre precum Notre-Dame și Louvre. Fiecare metru al traseului va fi plin de spectacole, muzică și performanțe artistice, promițând o experiență captivantă pentru spectatori. Céline Dion și Lady Gaga se află la Paris și au fost confirmate pentru a cânta alături de Aya Nakamura, cu o coloană sonoră orchestrată de Victor Le Masne.

Ceremonia de deschidere reprezintă o provocare logistică majoră, necesitând închiderea Senei timp de mai multe zile și o organizare excepțională a transportului, dar mai ales o operațiune de securitate de primă clasă, cu perimetre controlate aplicate de poliție încă de joia trecută și peste 40 000 de bariere ridicate în oraș, spre surprinderea și uneori nemulțumirea parizienilor.

Închiderea centrului orașului a nemulțumit, printre alții, și pe comercianți, care au semnalat o scădere a numărului de vizitatori. Lucrările pregătitoare ale poliției au implicat diverse servicii, inclusiv câini detectivi și experți în dezamorsarea bombelor. Un total de 45 000 de ofițeri de poliție, drone de supraveghere, 10 000 de militari și lunetiști pe acoperișuri vor fi în alertă pentru orice pericol. De asemenea, vor acționa peste 20 000 de agenți de securitate privați.

Autoritățile au planificat de luni de zile desfășurarea transportului public. Mai multe stații de metrou au fost închise pentru eveniment, iar trenurile vor circula mai des pentru a putea găzdui cei 326.000 de spectatori așteptați. Pentru transportul celor 6.800 de sportivi care vor participa la paradă, au fost amenajate 250 de autobuze care vor urca pe platforme plutitoare și vor coborî în patru zone.

Parada va implica 205 delegații și 85 de ambarcațiuni și se estimează că va dura două ore și jumătate. O duzină de bărci vor fi în așteptare în caz de defecțiuni, în timp ce aproximativ 15 vor regla ritmul paradei, sincronizat cu spectacolul de pe malurile, podurile și acoperișurile Parisului.

Mai multe ambarcațiuni ale Olympic Broadcasting Services (OBS) vor fi de asemenea pe apă pentru a filma scena. Ambarcațiunile de urgență și de securitate vor fi, de asemenea, pregătite în caz de nevoie. În total, aproximativ 100 de ambarcațiuni vor fi disponibile pentru transportul sportivilor. Cele mai mari dintre cele 205 Comitete Olimpice Naționale (CNO) vor avea propriile lor ambarcațiuni, în timp ce CNO mai mici le vor împărți pe ale lor.

În „Parada națiunilor", diferitele comitete vor defila în ordine alfabetică, cu excepția Greciei, care va conduce în calitate de fondator al Jocurilor Olimpice, și a Franței, care va defila ultima în calitate de țară gazdă.

Atleții și echipele lor naționale vor ajunge la Trocadéro pentru protocoalele oficiale, aprinderea cazanului olimpic și deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice Paris 2024.

Parada se va încheia la Pont de l'Iéna, care leagă Turnul Eiffel de Trocadéro. Partea finală a paradei va avea loc pe Place du Trocadéro, în prezența președintelui francez Emmanuel Macron și a aproximativ 200 de alți șefi de stat, de guvern și prim-miniștri, printre ei și Președintele României, Klaus Iohannis

Cel mai bine păstrat secret al Jocurilor este numele celui care va aprinde cazanul olimpic. Pentru prima dată, ar putea fi o pereche de sportivi. Jucătoarea de tenis Naomi Osaka a aprins torța la Tokyo 2020. Identitatea ultimului purtător de torță rămâne secretă, în timp ce președintele Emmanuel Macron va declara oficial deschiderea Jocurilor.

Conform prognozei meteo, există o ușoară șansă de ploaie, Meteo-France anunțând cer noros de la prânz și burniță dimineața. Vremea ar trebui să se îmbunătățească după-amiaza, dar ar putea ploua în regiunea pariziană peste noapte. Ceremonia ar trebui să se desfășoare în continuare conform planului.

Mutarea ceremoniei de deschidere de pe un stadion în inima Parisului este o provocare nemaiîntâlnită, care necesită o coordonare atentă, o creativitate îndrăzneață și o gestionare impecabilă a securității. Acest eveniment istoric își propune să facă Jocurile accesibile tuturor, transformând orașul într-o scenă uriașă la care oricine poate participa.

Franța dorește să rupă convențiile și să ofere lumii un spectacol unic, demonstrându-și capacitatea de a organiza un eveniment de neuitat în mijlocul tensiunilor sociale și politice interne, al conflictelor geopolitice globale și al unei multitudini de amenințări la adresa securității.

Celine Dion este pregătită să facă un spectacol de revenire la Jocurile Olimpice

Celine Dion pare pregătită să revină pe scenă la Jocurile Olimpice..

Va fi prima reprezentație a legendei pop de când și-a întrerupt turneul și s-a îndepărtat de lumina reflectoarelor după ce a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide în decembrie 2022.

Celine Dion a sosit luni la Paris, la hotelul Royal Monceau de lângă Champs-Élysées, unde este cazată și Lady Gaga, un alt potențial cap de afiș al ceremoniei de deschidere. Detaliile specifice despre spectacolul lui Dion sunt ținute sub secret.

Dion nu este străină de Jocurile Olimpice. Ea a dat startul Jocurilor Olimpice din Atlanta în 1996, cântând „The Power of the Dream”. Ceremonia a fost urmărită de un număr record de 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume.

De asemenea, celebra interpretă a dat voce recent unui videoclip pentru olimpicii canadieni intitulat „L’invincible courage”, alături de Michael J. Fox.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri