Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong Un, pregătit să discute cu Tokio ''în orice moment''

Kim Jong Un, pregătit să discute cu Tokio ''în orice moment''

Liderul nord-coreean Kim Jong Un este gata de dialog cu Japonia "în orice moment", a anunţat duminică preşedinţia sud-coreeană, relatează AFP. 

Kim a devenit vineri primul lider nord-coreean care a mers pe teritoriul Coreei de Sud de la războiul coreean (1950-1953) cu ocazia unui summit istoric cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in. Acest eveniment survine înaintea unei întâlniri faţă în faţă între Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump. 

Japonia, principalul aliat al Statelor Unite în Asia, menţine de mult timp o linie dură faţă de Phenian, dar nu s-a implicat în demersurile diplomatice actuale în Peninsula Coreeană. 

Potrivit unui purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene, prim-ministrul japonez Shinzo Abe i-a comunicat preşedintelui sud-coreean Moon că este dispus să discute cu Phenianul, un mesaj transmis în timpul summitului inter-coreean. 

"Preşedintele Moon i-a spus domnului Kim că premierul Abe intenţionează să discute cu Nordul ... şi să normalizeze relaţiile diplomatice dintre Nord şi Japonia", a spus purtătorul de cuvânt Kim Eui-kyeom. 

"Şi domnul Kim a declarat că Nordul este gata să vorbească cu Japonia oricând", a spus Kim Eui-kyeom, adăugând că mesajul a fost transmis telefonic preşedintelui Moon duminică dimineaţă. 

Abe a salutat cu prudenţă summitul intercoreean şi a cerut Phenianului să ia măsuri "concrete" pentru dezarmarea nucleară. 

Tokio a cerut, de asemenea, Seulului să abordeze problema cetăţenilor japonezi răpiţi de agenţi nord-coreeni, o problemă foarte delicată în arhipelagul nipon. Preşedinţia sud-coreeană nu a abordat acest subiect duminică.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri