Premierul Albin Kurti a depus oficial cererea de aderare a Kosovo la blocul comunitar. Procedura începe cu obținerea statului de stat candidat, după care urmează un proces de lungă durată pentru îndeplinirea criteriilor de acceptare. Însă Kosovo are relații tensionate cu Serbia, care nu-i recunoaște independența.
''Progresul pentru aderarea la UE va depinde de angajamentul nostru faţă de reforme profunde şi progresiste. Cât de repede vom avansa depinde de noi'', a spus premierul Albin Kurti
Cererea a fost semnată de președinta Vjosa Osmani şi de preşedintele Parlamentului de la Pristina, Glauk Konjufca, şi va fi transmis, joi, preşedinţiei cehe a Consiliului UE.
''Astăzi este o zi istorică. Este un moment istoric. Facem pasul decisiv către împlinirea visului nostru, apropiindu-ne cu încă un pas de UE. Pentru Kosovo nu există alternativă'', a spus Vjosa Osmani.
Președintele Parlamentului, Glauk Konjufca, a cerut statelor UE să sprijine ''în unanimitate primul prim pas oficial în drumul către aderarea la UE''.
De cealaltă parte, șeful diplomației sârbe, Ivica Dacic, consideră candidatura Kosovo la UE drept un marketing politic.
''Va fi nevoie de un consens, care nu există în UE. De aceea cred că este mai degrabă o mişcare de marketing politic din raţiuni de politică internă ale Kosovo'. Până în prezent, nimeni nu a primit statutul de candidat fără să-şi fi rezolvat mai întâi chestiunile privind statutul'', a spus acesta.
Aderarea Kosovo la UE este complicată deoarece 5 state UE, respectiv România, Grecia, Spania, Slovacia, Cipru, nu i-au recunoscut independența, fostă provincie sârbă și pe care Belgradul o consideră în continuare parte a teritoriului său.
De asemenea, cererea de aderare vine pe fondul escaladării tensiunilor din zonă în ultimele săptămâni.