Jurnalul.ro Ştiri Politică Kovesi şi şefii Inspecţiei Judiciare se vor ancheta reciproc

Kovesi şi şefii Inspecţiei Judiciare se vor ancheta reciproc

de Marius Gîrlașiu    |   

Direcţia Naţională Anticorupţie va ancheta conducerea Inspecţiei Judiciare după o plângere penală pentru şantaj depusă de inspectoarea Miha­ela Focică împotriva superiorilor săi. În paralel, Inspecţia Judiciară va verifica presupusele presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra inspectoarelor care au efectuat controlul la DNA.

Plângerea penală depusă de Mihaela Focică la Parchetul General a fost declinată către DNA, astfel că, din controlată de Inspecţia Judiciară, instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi va ajunge să ancheteze întreaga conducere a IJ. Acuzaţia de şantaj vizează întreaga conducere a Inspecţiei Judiciare, în frunte cu inspectorul-şef Lucian Netejoru şi adjunctul său, Gheorghe Stan, cel bănuit că ar fi înregistrat şi livrat presei discuţia cu Mihaela Focică, susţin surse judiciare. „Doamna Focică s-a prezentat la Parchetul General, a cerut să fie primită în audienţă şi a anunţat că va depune o plângere penală împotriva persoanelor care ar fi suprave­gheat-o şi care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a cali­ficat ca fiind şantaj, culegere de date şi comunicarea lor public, după care domnia sa a şi depus plângerea. A fost înregistrat un dosar penal”, a spus procurorul general Augustin Lazăr, ieri, în plenul CSM. Plângerea Mihaelei Focică apare în contextul în care presa a difuzat înregistrarea unei discuţii dintre inspectoarea Mihaela Focică şi Gheorghe Stan, în care prima se plângea că asupra ei s-au făcut presiuni uriaşe în legătură cu raportul aşteptat în urma controlului de la DNA. Mai precis, Focică i se plângea lui Stan că a fost chemată de L.C. Kovesi, în biroul său, în timpul controlului efectuat de Inspeţia Judiciară la DNA, iar Kovesi i-a cerut să iasă din control, solicitări care ar fi „paralizat-o de frică”.

Inspecţia se autocercetează

Plenul CSM a sesizat, ieri, Inspecţia Judiciară, pentru verifi­carea presupuselor presiuni pe care L.C. Kovesi le-ar fi făcut asupra inspectoarelor din cadrul IJ în timpul controlului efectuat la DNA. În acelaşi timp, Inspecţia va efectua cercetări în legătură cu înregistrarea apărută în presă şi modul de comunicare a conducerii IJ cu ceilalţi inspectori. Uniunea Naţională a Judecătorilor şi Asoci­aţia Magistraţilor din România au solicitat CSM să apere indepen­denţa întregului sistem judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care şefa DNA le-ar fi făcut asupra inspectoarei Mihaela Focică. Minis­trul Justiţiei, Tudorel Toader, a comentat şi el conflictul dintre Inspecţia Judiciară şi DNA. „Dacă este adevărat, este absolut nefiresc. Vor fi derulate procedurile legale”, a spus acesta.

Subiecte în articol: laura codruta kovesi
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri